„Глуп предлог“ да Русија обустави тестирање нуклеарног оружја

© Flickr / International Campaign to Abolish Nuclear WeaponsТестирање нуклеарног оружја у Еневетаку 1952. године
Тестирање нуклеарног оружја у Еневетаку 1952. године - Sputnik Србија
Пратите нас
Реагујући на позив специјалног изасланика америчког председника за контролу над наоружањем Маршала Билингслија о томе да Русија треба да престане да производи и уводи у употребу најновије врсте ракета на нуклеарни погон, руски експерти кажу да је „глуп предлог“ да Русија обустави тестирање различитог оружја због чињенице да се САД боје Русије.

Москва неће одустати од развијања таквих ракета на захтев Вашингтона, а посебно у ситуацији када се односи две силе погоршавају и када се америчка администрација повлачи из свих договора о контроли наоружања, укључујући и нуклеарне.

Тестирање ракета плаши Американце

САД далеко заостају за Русијом у области ракетних технологија. Зато се Американци плаше и застрашује их помисао да је Русија испред њих. Они ће још више заостајати и тада више неће моћи да диктирају услове“, каже за Спутњик војни експерт Олег Глазунов.

Прошле године су се САД једнострано повукле из Договора о ликвидацији ракета средњег и малог домета, оптужујући Русију да га крши. Москва је одбациле те оптужбе и позвала Вашингтон на дијалог, али америчка страна није на то пристала.

Поред тога, Споразум о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ-3), који је потписан 2010. године, представља једини преостали договор о ограничавању наоружања између Русије и САД. Тај Споразум истиче у фебруару 2021. године и за сада Вашингтон није обелоданио да ли намерава да га продужи, али чини се да то нема у плану и да само проналази изговоре да се и тај уговор сруши.

Руско нуклеарно оружје чува свет од великог рата

Глазунов каже да једнострани захтеви о обустављању производње и неувођењу у употребу најновије врсте ракета на нуклеарни погон неће довести ни до чега. Другим речима, сматра експерт, ако САД желе да Русија од нечега одустане, они сами морају да праве уступке.

Глазунов је сигуран да у тренутној ситуацији само руско нуклеарно оружје чува свет од глобалног рата.

„Шта нуде у замену? Ништа. У том случају, и Американци треба да престану да тестирају своје најновије технологије. Звучи некако апсурдно и неразумљиво: на којој основи би Русија требало да престане са тестирањем?! Напротив, сматрам да ми треба да радимо на томе да повећамо своју одбрамбену способност, да стварамо што снажнију армију, која ће бити опремљена савременим оружјем. Нећемо никога да нападамо, наша земља се залаже за мир, док су САД покренуле неколико великих ратова на Блиском истоку, које још увек не могу да зауставе“, закључио је руски војни експерт.

Пентагон је признао да заостаје за Русијом и Кином у производњи хиперсоничног оружја, а посебно за Русијом, која већ поседује хиперсонично оружје какво тренутно нема ниједна друга земља на свету. Руски експерти сматрају да таквом реториком САД покушавају да убеде јавност да су оне због тога наводно присиљене да побољшају свој нуклеарни арсенал, како би обуздале, заправо непостојећу, агресију Кине и Русије и њихов развој на пољу хиперсоничног оружја.

Стручњаци процењују да САД заостају за Русијом на пољу производње хиперсоничног оружја на око пет година.

Билингслији је још почетком јула назвао „ужасним“ руске пројекте ракета „Буревесник“ и „Посејдон“, а у мају је изјавио да Русија треба да прекине пет нових програма: „Кинџал“, „Сармат“, „Авангард“, систем „Посејдон“ и "Буревесник".

Руски сенатор Алексеј Пушков реагујући на Билингслија, који је упоредио руске ракете на нуклеарни погон са „летећим Чернобиљем“, иронично је рекао да најновије америчке нуклеарне ракете нису „анђели с неба“, већ управо оружје „Судњег дана“. Према његовом мишљењу, Вашингтон треба да се фокусира на нове механизме за контролу нуклеарног наоружања, а не да говори Москви „на чему да ради или да не ради“.

Америка се наоружава хиперсоничним оружјем

Занимљива је и Билингслијева изјава да САД не планирају да производе нуклеарно хиперсонично оружје, док се развој хиперсоничног оружја у Америци истовремено одвија у више праваца. Пентагон, рецимо, ради на стварању ракете коју је амерички председник Доналд Трамп назвао „суперракетом“, истичући да ће она бити 17 пута бржа од свих којима располажу и Русија и Кина.

Према речима неименованог представника Пентагона, први тест ове ракете спроведен је још у марту ове године, а како је рекао, ракета је летела брзином 17 пута већом од звука.

Амерички развој хиперсоничног оружја првенствено је усмерен против Русије, која већ има такво оружје, али и Кине која није обелоданила своје могућности.

Војни експерти наводе да САД већ модернизују свој нуклеарни штит кршећи споразум СТАРТ-3 и планирају да опреме стратешке бомбардере Б-1Б хиперсоничним крстарећим ракетама с нуклеарним бојевим главама АГМ-183А. Заправо, претпоставља се да Американци планирају да опреме хиперсоничне ракете нуклеарним бојевим главама, али убеђују у супротно да би „сакрили своје агресивне намере“.

Осврћући се на Билингслијеву изјаву да хиперсонично оружје изједначава могућности САД с Кином и Русијом, посебно на Пацифику, аналитичари кажу да САД желе да се истовремено боре против Русије и Кине, али да њихова војна моћ није довољна да спроведу две кампање одједном, па у азијско-пацифичкој регији сада покушавају да повећају своју листу савезника, превлачећи Индију и Вијетнам на своју страну, док с друге стране, уценама мобилишу Европу против Русије.

Оно што је за Вашингтон најстрашнији сценарио, јесте зближавање Русије и Кине које се догађа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала