Нова фазa „рата“ између САД и Кине — следи одговор на затварање кинеског конзулата

© AFP 2023 / STEPHEN SHAVER Кинески војник поред америчке заставе
Кинески војник поред америчке заставе - Sputnik Србија
Пратите нас
Затварање кинеског конзулата у Хјустону је драстичан дипломатски потез, почетак нове фазе „рата“ између САД и Кине, иако је вероватно намењен скретању пажње са унутрашњих проблема у Америци. Међутим, Кина неће седети скрштених руку, неће остати дужна, каже за Сптуњик дугогодишњи дописник српских медија из Пекинга Зоран Ђорђевић.

Сједињене Државе наложиле су јуче Кини да у року од 72 сата затвори дипломатски конзулат у Хјустону. Пекинг је оштро осудио овај потез и запретио реципрочним мерама и већ разматра затварање америчког конзулата у Вухану.

CC0 / / Конзулат Народне Републике Кине у Хјустону.
Нова фазa „рата“ између САД и Кине — следи одговор на затварање кинеског конзулата - Sputnik Србија
Конзулат Народне Републике Кине у Хјустону.

Стејт департмент је саопштио да је одлука донета да би се Америка заштитила од илегалних шпијунских активности. Огласило се и америчко Министарство правде, које каже да су у залеђини кинеске владе хакери покушали да ометају развој вакцине против вируса корона, односно, да је конзулат био укључен у незаконите активности.

Оба саопштења објављена су пошто су непознате особе снимљене како спаљују папире у кантама за ђубре у дворишту конзулата.

Дугогодишњи дописник српских медија из Пекинга Зоран Ђорђевић скреће пажњу на важну чињеницу, да се не зна шта је конкретан разлог зашто би конзулат био затворен.

„Сведоци смо константног погоршавања кинеско-америчких односа, где се Кина мало помирљивије понаша, жели да изглади ту ситуацију, док Американци налазе нове и нове разлоге за њено заоштравање. Ово је најновији и чини ми се у дипломатском смислу прилично драстичан потез“, каже Ђорђевић.

© AP Photo / Andy WongСтејт Департмент је саопштио да је одлука донета да би се Америка заштитила од илегалних шпијунских активности.
Нова фазa „рата“ између САД и Кине — следи одговор на затварање кинеског конзулата - Sputnik Србија
Стејт Департмент је саопштио да је одлука донета да би се Америка заштитила од илегалних шпијунских активности.

Нова фаза „рата“

Он сматра да је ово почетак нове фазе „рата“, у коме увек добија онај који први лансира неку идеју, а онај ко се брани је у неповољнијем положају. Међутим, без обзира што је Кина у дефанзивној позицији, не верујем да ће седети скрштених руку, неће остати дужна, каже Ђорђевић.

„Да би се показала као равноправан партнер, да не кажем непријатељ, Кина ће вероватно предузети сличну акцију. Неће дозволити да се ико меша у њене унутрашње послове, а овај дипломатски поприлично велики преседан, неће да изађе на добро. Ипак не верујем да ће изазвати много веће сукобе, осим што ће пунити новине наредних неколико дана.“

Кина ће одговорити реципрочним мерама

Ђорђевић додаје да САД у Кини има више конзулата, него обрнуто и да би се први потез могао односити управо на њихово затварање. Он подсећа да у међусобним оптужбама, како каже, има свега, да САД оптужују Кину да кинеским грађанима са америчким држављанством ограничава слободе. Кина тврди супротно, одговарајући Америци, али циљ је исти.

© Фото : Navy Petty Officer 3rd Class James VazquezАмерички војни брод разарач "Џон С. Мекејн" у рутинској патроли на Јужном кинеском мору
Нова фазa „рата“ између САД и Кине — следи одговор на затварање кинеског конзулата - Sputnik Србија
Амерички војни брод разарач "Џон С. Мекејн" у рутинској патроли на Јужном кинеском мору

„Суштина је у томе да се непотребно, а некоме је потребно, подижу тензије, а свакако се погоршавају односи. Имали смо и акцију америчке флоте наспрам кинеских маневара у Јужном кинеском мору, то такође подиже тензију. Ту је и Закон о безбедности у Хонг Конгу, он се односи на кинеску територију, према томе, ту Америка нема шта да тражи, али они наводно штите слободе у целом свету“, каже наш саговорник.

Трамп скрива последице короне

Главно је питање: Зашто се Америка баш у овом тренутку одлучила да затвори кинески конзулат у Хјустону? 

Ђорђевић каже да за то постоји више разлога, али се слаже са већином америчких аналитичара који сматрају да је овај потез део Трампове предизборне кампање.

„Разлог могу бити предстојећи избори у САД, али и скретање пажње америчке јавности са последица вируса корона. Ово може да се схвати као један потез који даје мало одушка, хајде да се усмеримо сад на Кинезе, да их оптужујемо за све и свашта, за хакере иза којих стоји Влада, да поменемо и Закон о безбедности Хонг Конга који нама не одговара, све је у игри“, каже наш саговорник.

© AP Photo / Alex BrandonАмерички председник Доналд Трамп
Нова фазa „рата“ између САД и Кине — следи одговор на затварање кинеског конзулата - Sputnik Србија
Амерички председник Доналд Трамп

Ђорђевић додаје да не можемо да знамо шта тачно Трамп мора да употреби да би придобио своје бираче, али да је у сваком случају скретање пажње са последица актуелних дневних политичких збивања добродошло, да се релаксира ситуација на унутрашњем плану.

Амерички председник Доналд Трамп најавио је да америчке власти могу затражити од Кине да затвори још неке конзулате у САД.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала