Помпео „саопштио свету“ о 50 година „совјетске окупације“ балтичких земаља /видео/

© AP Photo / Mandel NganМајк Помпео
Мајк Помпео - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички државни секретар Мајк Помпео објавио је видео-обраћање у којем је говорио о „пола века совјетске окупације“ балтичких држава.
„Совјетски Савез је 1940. године насилно и илегално анектирао Естонију, Летонију и Литванију. Током пет деценија совјетске окупације, Сједињене Америчке Државе су остале верне признавању суверенитета балтичких земаља и браниле њихову слободу“, истакнуто је у саопштењу, које је Помпео објавио на свом Твитер налогу.

​Дипломата је у свом обраћању догађаје из 1991. године назвао „ослобођењем“ балтичких држава.

„Наше пријатељство са три балтичке земље је само продубљено од њиховог ослобођења 1991. године, захваљујући нашим заједничким демократским вредностима и НАТО пакту“, рекао је Помпео.

Раније су Министарства спољних послова САД и балтичких земаља сачинила заједничко саопштење у којем се Русија оптужује да покушава да преокрене историјске чињенице које се тичу, како се наводи, „окупације и анексије Естоније, Летоније и Литваније“ од стране СССР 1940. године.

Тим поводом реаговала је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова, рекавши да су оптужбе против Русије за наводно ревидирање историје неумесне, циничне и неморалне.

Руководство Русије је више пута саопштавало да ни о каквој окупацији балтичких земаља 1940. године не може бити ни говора. Совјетска војска ушла на територију Литваније, Естоније и Летоније уз пуну сагласност тадашњих власти.

Доказ тога су пактови и уговори о међусобној помоћи потписани између СССР-а и балтичких република, као и договор команде Црвене армије и совјетске Војно-поморске флоте са командама оружаних снага Естоније и Летоније и Владом Литваније.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала