Путин и Трамп разговарали о стратешкој стабилности и контроли наоружања

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседници САД и Русије, Доналд Трамп и Владимир Путин, рукују се након заједничке конференције за медије у Хелсинкију
Председници САД и Русије, Доналд Трамп и Владимир Путин, рукују се након заједничке конференције за медије у Хелсинкију - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са америчким председником Доналдом Трампом о стратешкој стабилности и контроли наоружања, саопштила је прес-служба Кремља.
„Посебно су разматрана питања стратешке стабилности и контроле наоружања, узимајући у обзир посебну одговорност Русије и Сједињених Америчких Држава за одржавање међународног мира и безбедности“, наводи се у саопштењу и додаје да је у том контексту поновљен значај билатералних консултација о тим питањима, укључујући о Споразуму о смањењу и ограничавању стратешког офанзивног оружја.

„Такође је истакнута руска иницијатива о одржавању самита сталних земаља чланица Савета безбедности УН о широком спектру међународних безбедносних питања“, додаје се у саопштењу.

Председници су изразили обострано расположење за развој руско-америчке трговинске и економске сарадње.

Осим тога, двојица председника дотакли су се теме иранског нуклеарног програма.

„Обе стране нагласиле су потребу за колективним напорима за одржавање регионалне стабилности и глобалног режима нуклеарног неширења“, истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да су се Путин и Трамп договорили о наставку контаката на различитим нивоима.

„Лидери Русије и Сједињених Америчких Држава разменили су честитке поводом 45. годишњице орбиталног лета у оквиру заједничког програма ‘Сојуз-Аполон’. Договорено је да се контакти наставе на различитим нивоима. Разговор је био конструктиван и садржајан“, закључује се у саопштењу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала