Русија о оптужбама САД: Заслепљене су амбицијама хегемона

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаЗграда Државне думе Русије у Москви
Зграда Државне думе Русије у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Комитета руске Државне думе за међународне односе Леонид Слуцки назвао је неоснованом оптужбу САД да је Русија наводно одговорна за погоршање руско-америчких односа, истакавши да је Америка „заслепљена амбицијама хегемона, да преферира да чује само себе“, као и да бело назива — црним.
„Оптужбе америчког Стејт департмента на рачун Москве да је одговорна за погоршање руско-америчких односа су у потпуности неосноване. Управо су на иницијативу америчке стране замрзнути контакти, између осталог, на међупарламентарном нивоу. Постоји константан прилив фејк информација, извртање чињеница о улози Русије у међународним питањим, као и бескрајна демонизација наше земље у информационом простору“, рекао је Слуцки новинарима.

Према његовим речима, русофобија је постала добитна карта у унутарполитичкој борби у самој Америци. Он је истакао да рећи у таквој ситуацији да је Москва учинила готово немогућим осигурање напретка у односима с Вашингтоном значи „једноставно назвати бело - црним“.

Слуцки је додао да је Русија заинтересована за нормалан и конструктиван дијалог са америчком страном заснован на обостраном поштовању и паритету.

„Две највеће нуклеарне силе на планети једноставно не могу да имају односе на тако ниском нивоу. Али, на велику жалост, Вашингтон је као и раније заслепљен амбицијама хегемона и радије чује само себе“, закључио је он.

Раније је заменик америчког државног секретара Стивен Биган изјавио да спољна политика коју води Русија онемогућава постизање напретка у односима са Сједињеним Америчким Државама.

Односи Русије и Запада погоршали су се због ситуације у Украјини, где се 2014. догодио државни преврат, и због Крима који је након референдума ушао у састав Русије. Западне земље оптужиле су Русију за мешање у унутрашња питања Украјине и увеле јој санкције.

Москва је усвојила реципрочне мере, више пута демантовала оптужбе и изјављивала да је контрапродуктивно да се са њом разговара језиком санкција. У последње време на Западу се све више чују мишљења да је потребно укинути санкције Русије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала