Зеленски захтева дешифровање сваке тачке Минских споразума, Русија му нуди помоћ

© AP Photo / Charles PlatiauПредсеник Украјине Владимир Зеленски на заједничкој конференцији за медије након самита "нормандијске четворке" у Паризу
Предсеник Украјине Владимир Зеленски на заједничкој конференцији за медије након самита нормандијске четворке у Паризу - Sputnik Србија
Пратите нас
Украјина инсистира на детаљном дешифровању сваке тачке Минских споразума, како би схватила која се од њих може испунити, изјавио је украјински председник Владимир Зеленски за време посете Станици Луганској са швајцарском председницом Симонетом Сомаругом.
„Желимо да дешифрујемо сваку тачку ‘Минска’, тада ћемо знати или ћемо видети да ли смо у стању да испунимо то или не, на који начин ћемо то учинити и ко је одговоран. Желимо детаље. У ситницама ће и бити одговори на сва питања“, рекао је шеф Украјине.

Украјински лидер је такође рекао да се у кабинету председника и током преговора Контакт групе у Минску дискутује и о детаљима о поштовању примирја, као и о другим тачкама.

Помоћ Русије

Коментаришући изјаву Зеленског, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова саопштила је да је Министарство спремно да помогне председнику Украјине да дешифрује текст Минских споразума.

„Сматрам да када човек призна да не разуме шта пише у уговору, можемо, као прво, само да саосећамо, и као друго, да му захвалимо на искрености. Сада постаје јасно зашто последњих година све то стоји у месту. Он једноставно није схватао шта је тамо написано. Сложићете се – ово је већ резултат и то не мали“, рекла је Захарова иронично.

Она је додала да је Министарство, у принципу, спремно и да ће моћи да помогне председнику Украјине у овом сложеном питању и дешифрује оно што пише у Минским споразумима, које је потписао други председник Украјине.

Захарова је објаснила да Мински споразуми нису само споразум, нису само историјски документ који је „резултат вишечасовног маратона“, који је прошао кроз Савет безбедности УН и који је признат на међународном нивоу, већ је питање живота људи.

„Питање је што људи већ дуги низ година чекају да Кијев коначно почне са спровођењем онога што је потписао. А онда одједном, испада, да је потребно дешифровање“, додала је портпаролка. Она је такође подсетила да је овај документ преведен на језике свих потписница.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала