Хоће ли руске Стратешке снаге добити „воз смрти“

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаРуски ракетни воз
Руски ракетни воз - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска стручна јавност поново расправља о идејама оживљавања „нуклеарних возова“ у – железничких система са балистичким ракетама, какви су постојали и у совјетско доба. Конкретно, говори се о железничком ракетном систему „Баргузин“, а стручњаци су уверени да тај „воз смрти“ може бити стављен у употребу у најкраћем року.

Железнички ракетни систем „Баргузин“ требало је да буде кључни елемент нуклеарног штита Русије, на који Запад не би био у стању да одговори. Очекивало се да ће „воз смрти“, како га још називају, бити стављен у употребу много раније, с обзиром да је прошао део тестирања, али је 2017. објављено да је развој „Баргузина“ обустављен.

„Воз смрти“ – најефикаснији одговор на стратешку претњу

Међутим, војни експерт Владимир Јевсејев је поново покренуо ову тему у јавности изјавом да би руске Стратешке ракетне снаге могле да се наоружају тим системом у року од три до пет година, уколико руководство земље донесе одговарајућу одлуку.

Јевсејев, који је радио у главном институту Ракетне војске руског Министарства одбране, рекао је да би распоређивање „Баргузина“ било најефикаснији одговор на стратешку претњу, изазвану све већим бројем НАТО база у близини руских граница.

Јевсејев верује да ће, уколико буде неопходан нуклеарни одмаздани напад, лансирање ракете са било ког дела железнице бити ефикасније него из мобилног копненог ракетног система типа „Топољ“ или „Јарс“.

Он сматра да је пројекат „Баргузин“ својевремено био замрзнут, пошто је руско руководство рачунало на продужење Стратешког уговора о офанзивном наоружању (СТАРТ-3), а тај систем је могао да буде погодан изговор да се САД повуку из тог споразума, последњег већег уговора о контроли нуклеарног наоружања између Москве и Вашингтона. Други разлог је, према његовом мишљењу, банални недостатак новца.

„Нуклеарни воз“ – мобилан и „невидљив“

Предности „нуклеарног воза“ крију се и у његовој „невидљивости“ и мобилности. Споља гледано, тај воз се не разликује од обичног теретног или путничког воза, али његови вагони носе три интерконтиненталне балистичке ракете са 30 бојевих глава од 550 килотона свака.

Руски експерт Алексеј Подберезкин објашњава да је железнички ракетни систем „Баргузин“ оружје за одмазду, које ће Москва искористити у случају напада агресора на територију Русије.

„С тачке гледишта нерањивости овај систем ће пружити много. Американци су последњих година распоредили хиљаде крстарећих и аеробалистичких ракета морског и ваздушног базирања, а то је претња за наше снаге за одвраћање. Међутим, ракетни систем ’Баргузин‘ може да мења своју позицију у било које доба дана или ноћи, а биће га тешко разликовати од обичног воза. Педесет таквих ракета је довољно да гарантују одмазду у било којим околностима", рекао је експерт.

У случају претње нуклеарног рата, железнички ракетни систем Баргузин“ излази на пруге и „стапа“ се са другим возовима. Након наредбе за борбену употребу, воз се зауставља и припрема се за напад. Кровови на три вагона се отварају, а скривени унутрашњи механизми доводе у вертикални положај контејнере за лансирање ракета. У року од неколико минута уследиће и лансирање.

И без „Барзгина“ Русија се може одбранити

Претходник „Баргузина“, совјетски борбени железнички ракетни систем „Молодец“ повучен је из употребе 2005. године у складу са споразумом СТАРТ-2.

У тренутку распада Совјетског Савеза, 1991. године, Статешке ракетне снаге Русије имале су три ракетне дивизије наоружане железничким комплексима „Молодец“ (РТ-23) – укупно 12 возова са 36 лансера, од којих је 10 возова утилизовано, а два су отишла у музеј.

Иако многи стручњаци кажу да за железничким ракетним системима, који су се некада сматрали ефикасним средствима, више нема потребе, Алексеј Подберезкин сматра да би „Баргузин“ могао да се појави у руској војсци у року од три до пет година, ако то руководство земље наложи.

„Нема великих проблема у стварању новог ракетног система ‘Баргузин‘. Потребно је неко време да се створе нови системи засновани на совјетским технологијама – систему ‘Молодец‘. Али сада су технологије напредовале и то се може урадити брзо. Мислим да је могуће произвести те системе за три или четири године ако се донесе таква одлука“, рекао је експерт.

Многи руски експерти истичу да са војне тачке гледишта „нуклеарни воз“ сада Русији и није потребан, јер постојеће снаге нуклеарног стратешког одвраћања у потпуности испуњавају све постављене задатке, укључујући и одмаздне. Они подсећају и на најновије руско оружје- крстареће ракете на нуклеарни погон типа „Буревесник“, беспилотни подводни апарат „Посејдон“, ракетни комплекс са хиперсоничним блоком „Авангард“, као и на перспективне силоске интерконтиненталне ракете „Сармат“, који гарантују снажну одмазду. Експерти су сигурни да би то оружје сравнило са земљом непријатељску државу, која би се усудила да нападне Русију.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала