Председник Бугарске позвао владу да поднесе оставку

© REUTERS / STOYAN NENOVПредседник Бугарске Румен Радев поздравља демонстранте
Председник Бугарске Румен Радев поздравља демонстранте - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарски председник Румен Радев подржао је демонстранте и изјавио да извршена реконструкција владе није довољна за решавање кризе, већ да се морају одржати ванредни избори и влада мора поднети оставку.

У саопштењу које је објавила прес-служба председника истиче се да је бугарски лидер назвао реконструкцију владе „покушајем да се добије на времену“.

„Сви видите да се Бугарска пробудила... Доживљавамо нешто попут прочишћења, јер након више година лажи и понижења, Бугари отворено говоре истину, храбро и достојанствено“, наводи се у изјави председника.

Такође се напомиње да је шеф државе, обраћајући се новинарима у Великом Трнову, нагласио да само „оставка владе, генералног тужиоца и превремени избори“ могу да помогну у превладавању политичке кризе.  

Бугарски премијер Бојко Борисов - Sputnik Србија
Последица протеста у Бугарској: Одлази четворо министара

„Ја сам на страни народа и желим да видим владу која ће бити пример легалности и поштовања устава, а не која ће их занемаривати“, нагласио је Радев.

Он је додао да је Бугарској потребна влада која ће спроводити реформе, бавити се модернизацијом и интеграцијом у Европу.

Раније је бугарско Народно собрање (парламент) на седници одобрио реорганизацију владе на челу са Бојком Борисовом.

У Бугарској од 9. јула трају протести. Они су почели у Софији где се хиљаде грађана окупило на скупу подршке председнику Румену Радеву, који је у фебруару изјавио да је влада изгубила поверење.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала