Удар на покрет који дубока држава сматра највећим непријатељем

CC0 / / Хакер кју
Хакер кју - Sputnik Србија
Пратите нас
Компанија Твитер објавила је да ће у наредном периоду трајно уклонити хиљаде налога који су повезани са групом „QAnon” која већ низ година шири различите теорије завера о завери „дубоке државе“ против актуелног америчког председника Доналда Трампа.

Како су из компаније Твитер најавили, трајно ће бити уклоњени сви налози који су повезани са групом „QAnon”, док ће на самој мрежи бити онемогућено и дељење садржаја у вези са овом групом.

Како је објављено, до сада је обрисано око 7.000 налога повезаних са овом групом, а још око 150.000 налога биће погођено различитим рестрикцијама и то због непоштовања правила и манипулисања платформом, ширења дезинформација и узнемиравања других корисника.

„Прошле недеље, Твитер је почео да блокира веб локације 'Qanon'-а и наставицће да спречава дистрибуцију линкова који су у вези са 'Qanon'-ом“, рекао је портпарол ове компаније за Ен-би-си њуз.

Како се наводи на сајту Би-би-сија, група „QAnon” позната је по ширењу неоснованих теорија завере о наводној борби америчког председника Доналда Трампа против „дубоке државе”, у коју су укључене различите политичке, пословне, као и елите из индустрије медија и забаве.

Чланови „QAnon”-а за ширење утицаја користе друштвене мреже, преко којих позивају своје следбенике да „сами раде истраживање”, тј. да гледајући видео снимке на јутјубу и кроз разговор са другим присталицама, решавају загонетке ове групе.

За три године постојања, група „QAnon” стекла је велики број пратилаца и следбеника на Фејсбуку, Инстаграму, Јутјубу и Редиту, а међу њима су и познате личности и овогодишњи кандидати за амерички Конгрес.

Током пандемије вируса корона, ова група ширила је неутемељене теорије о овом вирусу, називајући га обманама „дубоке државе”, те су промовисали и дезинформације о заштитним маскама и вакцинама, преноси портал „Раскрикавање“.

Прошле године је и амерички ФБИ издао упозорење о „теоријама завере домаћих екстремиста”, где је између осталог и групу „QAnon” означио као потенцијалног домаћег екстремисту, подсећа Би-би-си.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала