Упозорење из Русије: Сукоб САД и Кине претња међународном миру и безбедности

© REUTERS / Hyungwon KangЗаставе Кине и САД
Заставе Кине и САД - Sputnik Србија
Пратите нас
Сукоб Сједињених Америчких Држава и Кине, који је иницирао Вашингтон вођен измишљеним и политизованим мотивима, ствара додатне претње међународном миру и безбедности, рекао је шеф комитета за међународне послове Савета федерације Русије Константин Косачов.
„Судећи по свему (амерички председник Доналд) Трамп и његов тим покушавају да поврате вођство у трци за председника на рачун максималне ескалације напетости у односима са Кином“, рекао је сенатор.

Према његовим речима, у томе дефинитивно нема ништа добро, „осим ако се не рачуна индиректно признање Трампове администрације да је безвредно играти на руску карту у сличне сврхе“.

Руски политичар је нагласио да Русија ни под којим условима „не треба да се меша у ту конфронтацију, а посебно да не заузима америчку страну“.

Косачов је закључио да су то искључиво њихови избори и да они треба њима да се баве.

Помпео позвао на формирање савеза против Кине

Раније је амерички државни секретар Мајк Помпео предложио да се формира „нови савез демократије“ против Кине.

„Не можемо се сами изборити са овим изазовом. УН, НАТО, Г7, Г20, наша уједињена економска, дипломатска и војна моћ сигурно су довољне да одговоримо на тај изазов, ако буде јасно и храбро искоришћена“, рекао је Помпео.

Он је додао да слободни „свет неће променити комунистичку Кину, али да ће комунистичка Кина променити нас“.

„Можда је дошло време за нову групу истомишљеника, нови савез демократије. Имамо средства. Само је потребна воља“, закључио је он.

Подсетимо, администрација америчког председника Доналда Трампа затворила је кинески конзулат у Хјустону. Кина је одговорила истом мером, те је издала наредбу Сједињеним Америчким Државама да затворе свој конзулат у Ченгдуу на западу Кине.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала