Аутомобили 100.000 возача у Србији неће проћи технички преглед

© Sputnik / Денис Абрамов / Уђи у базу фотографијаДевојка аутомобил
Девојка аутомобил - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Више од 100.000 возила неће моћи да прође технички преглед и региструје се када 5. јула следеће године престане толеранција на непрописну количину издувних гасова.

Нови пооштрени правилник о техничком прегледу возила ступио је на снагу пре две године с тим што је тада дата могућност и линијама техничког прегледа и власницима возила да се у наредне три године прилагоде једној од најстрожијих мера - контроли емисије издувних гасова.

Како ствари стоје, ретко ко се у Србији припрема за ову контролу па тако, према последњих истраживањима, и даље бар 100.000 возила емитује непрописну количину издувних гасова. Ако правилник остане важећи, то значи да власник сваког 20 аутомобила неће моћи од 5. јула 2021. да региструје свог четвороточкаша ако не отклони тај проблем.

Председник Асоцијације техничких прегледа Владимир Маринковић истиче за Блиц да ће највећи проблем имати власници увезених возила.

„Многа од тих возила немају катализатор. С друге стране, старија возила мораће да испуне правила о емисији издувних гасова када су та возила била нова. Примера ради, то значи да 'југо' мора имати емисију до 3,5 угљен-моноксида (ЦО). А када би 'југо' имао емисију гасова 4,5 ЦО не би више могао да се вози“, објашњава Маринковић.

Шта ће бити са „дизелашима“

Поред катализатора, посебан проблем код дизела су ДПФ или филтери партикуларних честица који такође служе за пречишћавање издувних гасова. Међутим, многи власници због високих цена замене скидају ДПФ, а није неуобичајено да аутомобили из увоза стигну без њега. Разлог није само квар, већ и то што га појединци скидају да би зарадили продајући керамику и вредне метале из њега.

Ипак, Маринковић сматра да власници дизелаша због тога неће имати великих препрека на техничком.

„Ти ДПФ филтери се ионако тестирају у мирној фази или моду, па готово свако тестирање издувних гасова показује нулу. Проблем представља и чињеница да је тек 250 од укупно 1.150 линија техничких прегледа прешло на рад по новом правилнику. Тако да ретко која линија техничког прегледа може да упозори власнике аутомобиле на евентуални проблем са издувним гасовима“, објашњава Маринковић.

Гасе се линије техничких прегледа

Како каже, одређен број линија техничких прегледа престаће са радом до 5. јула следеће године.

„Многим линијама техничког прегледа није проблем набавка нове опреме колико димензије техничког прегледа. Просторно не могу да задовоље све критеријуме и зато ће се угасити. Зато је реално да од 500 до 700 линија техничког прегледа настави да ради и по новом правилнику. Иначе, власници линија техничких прегледа да имају рок до 5. јула да поднесу пријаву за рад по новом правилу - наглашава.

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаМногим линијама техничког прегледа није проблем набавка нове опреме колико димензије техничког прегледа. Просторно не могу да задовоље све критеријуме и зато ће се угасити.
Аутомобили 100.000 возача у Србији неће проћи технички преглед - Sputnik Србија
Многим линијама техничког прегледа није проблем набавка нове опреме колико димензије техничког прегледа. Просторно не могу да задовоље све критеријуме и зато ће се угасити.

Нови председник Српске асоцијације увозника возила и делова Милан Белин није изненађен великим бројем возила који непрописно загађују ваздух у Србији.

„Мени је то јасно ако се има у виду да је у првих шест месеци ове године регистровано 70.461 возило, од којих су чак 31.483 аутомобила старија од 14 година, а 22.344 возила имају између 10 и 13 година. То значи да скоро половина регистрованих аутомобила немају ни употребну ни комерцијалну вредност. Зато је велико питање да ли та возила имају исправан катализатор и како ће га власници заменити. Поготово ако се има у виду да катализатор кошта готово као њихов аутомобил од 1.500 до 2.000 евра“, истиче Белин и додаје да када се уброје и увезена возила тај број старијих аутомобила је још већи.

Саобраћајна полиција не размишља о промени правилника

У саобраћајној полицији не размишљају о променама у правилнику о техничком прегледу возила према којем би од 5. јула следеће године возила не могу бити регистрована уколико емитују непрописну количину издувних гасова. Како су рекли, пре доношења правилника имали су разумењавања за власнике возила.

„Многа возила у Србији имају проблема са издувним гасовима. Сва та возила, а има их више од 100.000, не могу за месец, два или шест да се поправе чак и да власници хоће. Зато смо одлучили да за неисправност издувних гасова и недостатак катализатора дамо толеранцију од три године. С тим што је технички преглед обавезан да каже власнику возила колика им је вредност издувних гасова и шта им све на возилима недостаје“, истакли су у МУП-у пре две године када су донели правилник.

Да ли ће се продужити рок?

Многи власници линија техничких прегледа у Србији надају се да ће због пандемије и економске кризе добити продужени рок да се прилагоде новом правилнику рада.

„Засад нема најава, али било би добро када би се тај рок продужио до почетка 2022. Јер, ове године економија није нормално функционисала. Мислим да би свако дуже одлагање било контрапродуктивно јер ако желимо да уђемо у Европску унију до 2026, нас очекује још једна промена правилника о техничком прегледу“, наглашава Владимир Маринковић, председник Асоцијације техничких прегледа.
Биланс
  • 70.641 возило регистровано је у Србији у првих шест месеци ове године
  • 31.483 регистрована возила старија су од 14 година
  • 22.344 регистрована возила стара су између 10 и 13 година

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала