Десет одговора на најчешћа питања о корони

CC0 / Пиксабеј / Карантин у доба короне – илустрација
Карантин у доба короне – илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Сваким новим даном епидемије јавља се и на десетине нових питања о вирусу корона. Људи су уплашени и забринути, док вирус готово свакодневно побија оно што смо мислили да о њему знамо и оставља нас у новим недоумицама.

1. Може ли централни клима-уређај ширити ковид-19 на јавним местима?

Технички може, али се не сматра да ХВАЦ (грејање/вентилација/климатизација) системи представљају значајан фактор у ширењу корона вируса.

Многи модерни климатизациони системи вирус ће или филтрирати или разблажити.

„Вентилациони системи са високо ефикасним филтерима су кључни начин за уклањање капљица из ваздуха“, рекао је за Си-ен-ен истраживач са Харварда из области животне средине Џозеф Гарднер Ален.

Примера ради, ХЕПА филтери имају највиши МЕРВ рејтинг, између 17 и 20. ХЕПА филтере користе болнице за стварање стерилних просторија за операције и контролу заразних болести. У стању су да уклоне 99,97% прашине, полена, плесни, бактерија и других честица које се преносе у ваздуху и до 0,3 микрона (сматра се да корона вирус има величину између 0,06 и 1,4 микрона).

2. Да ли би требало да свакодневно чистимо мобилне телефоне?

Да, то је добра идеја. Према речима стручњака, требало би редовно дезинфиковати мобилни телефон, са или без пандемије короне.

„Вероватно има доста микроорганизама на њима, јер их држите све време у рукама. Тако да је вероватно да ће низ микроба - укључујући ковид-19, уколико се догоди да сте заражени тим вирусом - завршити и на вашем телефону“, рекао је Марк Фиелдер, професор медицинске микробиологије на Кингстону.

3. Моја деца не желе да носе маску. Шта да радим?

Деца су осетљивија на нове ствари него одрасли, рекао је Кристофер Вилард, предавач психијатрије на Медицинском факултету Харвард.

Да бисте ублажили њихове страхове од маски, покушајте да купите или направите маске са забавним дизајном на њима. Или да ваше дете прилагоди своје маске цртајући маркерима по њима.

Такође можете наручити дечје маске за лице са суперхеројима или показати деци фотографије њихових омиљених славних личности које носе маске. Такође је важно дати добар пример тако што ћете и сами носити маску. Покажите својој деци своју маску и дајте им до знања да ће, носећи ће, бити баш попут маме или тате.

4. Када су људи позитивни на вирус корона најзаразнији?

„Људи могу бити заразни без симптома. А у ствари - помало чудно у овом случају - људи су обично највише заразни пре него што развију симптоме, ако ће уопште и развити симптоме“, рекла је главна медицинска дописница Си-ен-ена др Сањаи Гупта.

То лекари називају пресимптоматским периодом. Дакле, људи имају више вируса у том тренутку наизглед у носу, у устима. То је и пре него што се разболе. И они могу избацити тај вирус у околину.

© REUTERS / MARKO DJURICAНеки људи заражени корона вирусом никада немају симптоме. Али лако је да ови асимптоматски носачи заразе друге.
Десет одговора на најчешћа питања о корони - Sputnik Србија
Неки људи заражени корона вирусом никада немају симптоме. Али лако је да ови асимптоматски носачи заразе друге.

Неки људи заражени корона вирусом никада немају симптоме. Али лако је да ови асимптоматски носачи заразе друге, рекла је др Ане Римоин, професорка епидемиологије са УЦЛА школе јавног здравља.

„Кад говорите, понекад ћете мало пљунути. Протрљаћете нос. Дотакнућете уста. Трљаћете очи и тада ћете додирнути друге површине и тада ћете ширити вирус ако сте заражени“, истакла је.

5. Да ли је сигурно вратити се у теретану?

Дефинитивно постоје ризици, али такође и кораци које ви и теретана можете предузети како бисте смањили ризик.

Корона се често шири лакше у затвореном простору, а не на отвореном – нарочито ако сте у затвореном просторијама дуже време.

Током једне радионице са инструкторима фитнеса око 30 учесника без симптома интензивно је тренирало четири сата, показало је истраживање ЦДЦ-а. Касније је осам учесника било позитивно на вирус, а више од 100 нових случајева короне пронађено је у тој сали за фитнес.

6. Да ли је истина да млади људи са короном такође имају крвне угрушке и мождане ударе?

Да, неки млади одрасли људи доживели су мождани удар након што су добили корону.

„Чини се да вирус узрокује појачано згрушавање крви у великим артеријама, што доводи до озбиљног можданог удара“, рекао је за Би-би-си др Томас Оклеј, неурохирург у Маунт Синаи хеалт систем.

Наш извештај показује седмоструко повећање инциденције изненадног можданог удара код младих пацијената током последње две недеље, рекао је он, и додао да већина ових пацијената нема ранију историју болести.

7. Могу ли добити корону од пливања у отвореној води, на пример у језеру или морској води? Шта је са јавним базенима?

Не треба да бринете о води, већ о људима који вас окружују.

© Фото : Базени ТашмајданПравилно одржавана вода у базену неће бити извор ширења вируса.
Десет одговора на најчешћа питања о корони - Sputnik Србија
Правилно одржавана вода у базену неће бити извор ширења вируса.

Правилно одржавана вода у базену неће бити извор ширења вируса. Хлор који се налази у њему прилично брзо ће деактивирати вирус, каже имунолог Ерин Бромаж.

Ниво разблажења вируса који би се догодио у базену или океану или у великом слатководном телу не би довео до довољно вируса да успостави инфекцију. Али када то учините, треба само да се уверите да ли одржавате одговарајућу физичку дистанцу док пливате.

8. Да ли је средство за чишћење руку једнако ефикасно као и сапун и вода?

Да - све док користите одговарајућу врсту средства за чишћење и правилно га користите.

Средства за чишћење руку морају да садрже најмање 60% алкохола, рекао је др Вилијам Шафнер, професор превентивне медицине и заразних болести на Медицинском факултету Универзитета Вандербилт.

И немојте само да ставите мало средства у руку и брзо га размажете - трљајте шаке баш као што то чините када темељно перете руке.

9. Како могу бити сигуран у лифту?

Најбоље је ићи степеницама ако можете. Али ако не можете, докторка хитне помоћи др Леана Вен нуди неколико савета:

„Носите маску. Употребите тканину да бисте притиснули тастер лифта. Ако немате никакву тканину или марамицу, користите лакат, а затим оперете или дезинфикујте то подручје када можете. Трудите се да што је могуће више будете удаљени од било кога у лифту“.
10. Може ли корона остати у мојој коси или бради?

Корона се може залепити за косу, рекао је др Давид Ароноф, директор Одељења за заразне болести Универзитетског медицинског центра Вандербилт.

Додиривање загађене косе, а затим додиривање уста, очију или носа може повећати ризик од инфекције, преноси Блиц.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала