Русију захватила златна грозница – купују све што стигну

© AP Photo / Matthias SchraderЗлатне полуге
Златне полуге - Sputnik Србија
Пратите нас
Русе је ухватила права златна грозница у време пандемије, купују злато у различитим форматима – од накита до златних полуга. Током кризе 2009. године ова стратегија је била успешна, па је 2011. године цена злата достигла историјски максимум од 1.820 долара за унцу. Међутим, не доноси свако злато исти приход.

Како наводи портал „Взгљад“, у банкама је потражња за монетама и златним полугама порасла 3 пута. Примећена је и велика потражња за златним накитом, док је продаја јувелирских производа „Вајлдберис“ у другом кварталу порасла за 129 одсто. Невероватна потражња за златом у периоду пандемије је карактеристична за цео свет.

У марту је у Америци и Канади понестало златних монета. У канадској компанији „Kико“, која тргује златом, биле су распродате све златне монете које су биле тешке једну унцу. По подацима руског „Златног монетарног фонда“ промет монета у другом кварталу је порастао за 2-2,5 пута.

„Људи знају да злато може да спаси у периодима различитих криза. Златна монета 'Георгије Победоносец', коју су ковале наше ковнице за Центробанку, почетком године је поскупела за трећину. А од тренутка како су почели да је кују – осам пута. Током 2006. године монета је коштала више од 4.000 рубаља, а сада кошта 35.000 рубаља. Бројке говоре саме за себе“, каже потпредседник компаније „Златни монетарни дом “ Алексеј Вјазовски.
Злато - Sputnik Србија
Корона диже злато изнад 2.000 долара

Према речима председника Управног одбора банке „Фридом финанс“ Генадија Салича, раст цена производа од злата на светском тржишту је у директној вези са обећањима владе и централне банке да ће потрошити трилионе како би опоравили економију после вируса корона.

Цена злата у рубљама и еврима је већ пробила историјски максимум. Никада се оно није продавало по тако великој цени у рубљама и еврима. Злато може у наредних 3-5 месеци да буде и 2.000 долара за унцу, прогнозирају експерти „Сити“ банке. Потражња за златом је уједно повећала и цену сребра. У наредних 12 месеци цена сребра ће бити 25 долара за унцу.

У исто време златан накит и није нека инвестиција.

„Накит је неликвидан. Њега није могуће брзо продати. Разлика у цени у куповини и продаји може бити 20 чак и 50 процената, ако говоримо о ценама у залагаоницама“, каже Купцикевич.

Златне полуге - Sputnik Србија
Први пут у новијој историји: Русија више зарађује на злату него на гасу

Најбоље је инвестирати у злато у виду полуга и монета, сматра Вјазовски. Притом у Русији је боље куповати монете, јер се при продаји златних полуга плаћа 20 процената порез. У Европи нема разлике приликом овакве куповине. За сада се у Русији преговара само око укидања пореза при продаји златних полуга.

„Монете је потребно добро чувати, као и документацију о њима, како се не би догодило да изгубе на вредности приликом продаје банкама.“ – упозорава Купцикевич. Салич каже да је најуноснији посао инвестирати у акције руских и иностраних компанија које се баве ископавањем злата.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала