Власт у Црној Гори потпуно маши гол: Крећу да победе Цркву која не учествује на изборима

CC BY 2.0 / Marko Milošević / Заставе Црне горе по проглашењу изборне победе странке Мила Ђукановића у Подгорици
Заставе Црне горе по проглашењу изборне победе странке Мила Ђукановића у Подгорици - Sputnik Србија
Пратите нас
Након пропасти преговора Владе Црне Горе и Српске православне црквe, власти у Подгорици и даље инсистирају на поруци да ће на изборима заказаним за 30. август побиједити СПЦ.

То је током овонедељног премијерског сата у Скупштини поновио и црногорски премијер Душко Марковић, а ту тезу подржавају и остали министари актуелне Владе који за 30. августа, између осталог, најављују „утакмицу између државе и СПЦ на велике голове“.

Власт се бори против Цркве, уместо против политичких ривала

Аналитичар Бошко Вукићевић наглашава да сваки грађанин Црне Горе прије свега треба да се запита која је суштина такве изборне поруке коју је ДПС одабрао. Односно, на који начин та партија заиста намјерава остварити „побједу над СПЦ“?

Узевши у обзир литијски феномен као најмасовније окупљање народа у историји Црне Горе, за Вукићевића не постоји дилема да је ДПС планирао да окосницу наводне „побједе над СПЦ“ доминантно чине гласови националних мањина, од којих би више десетина хиљада, како предвиђа, било обезбијеђено и од стране дијаспоре.

„Уз податак да православци чине преко седамдесет одсто становништва Црне Горе, једини закључак који се намеће јесте да режимска партија побједу над СПЦ намјерава да оствари прије свега помоћу националних мањина, тј. Бошњака, Муслимана, Албанаца и Хрвата. Подсјетићу, постоје оглашавања бошњачке дијаспоре из Луксембурга на друштвеним мрежама, у којима се муслимани отворено позивају да на изборима ’побиједе попа Риста‘ – што јасно говори о поменутој политичкој стратегији ДПС-а“, констатује Вукићевић за Спутњик. 

Ефекат короне

Што с тиче другог дијела једначине у имагинарној утакмици са Црквом, наш саговорник предвиђа да власти у Подгорици озбиљно рачунају и на ефекат епидемије корона вируса за који прижељкују да ће смањити излазност православног и опозиционо оријентисаног становништва – као и на онај дио нерегулатних гласача са пребивалиштем у иностранству, који по Уставу немају резиденцијални услов од 2 године за гласање на изборима.

Подсјетимо, опозициони посланици у парламенту Црне Горе тврде да бирачки списак потпуно доводи у питање регуларснот избора, јер је у њему, између осталог, уписано 92 хиљаде црногорских држављана који не живе у Црној Гори, и који тиме по сили закона губе право гласа, као и око 23 хиљаде рођених ван Црне Горе којима је држава додијелила матични број.

Због свега, Вукићевић закључује да власти у Подгорици иако свјесне да на изборима нема ни говора о надметању са Српском православном црквом, такву тезу намјено потенцирају у покушају придобијања било какве врсте постизборног легитимитета за бесправно отимање црквене имовине.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала