„Свемирско возило“ на београдским улицама: „Соколово око“ снима из свих углова /фото/

Пратите насTelegramOdyssey
Комунална милиција опремљена је новим „сајбер возилима“ са специјалним камерама која ће већ од 10. августа снимати све непрописно паркиране аутомобиле.

Како наводи „Блиц“, измена одлуке о јавним паркиралиштима, која је крајем маја усвојена на Скупштини града, донела је много новина, а једна је и увођење у функцију специјално надограђених возила која ће имати електронски систем за очитавање таблица путем видео надзора.

Реч је о модерним и прилично скупим возилима, модел „Ленд Ровер Дисковери“, у које је уграђен специјални систем „Соколово око“, електронски систем за очитавање и препознавање регистарских таблица помоћу постављених камера које снимају из свих углова.

​Град Београд је на лизинг узео 18 оваквих возила, а како је најављено на овај начин биће покривене 93 градске улице којима пролази јавни превоз.

Комунални милиционери ће бити у предњем делу аутомобила, док је задњи резервисан за електронску опрему.

Како ће функционисати цео систем?

„Свемирско возило“ ће пролазити улицом и фотографисати непрописно паркирана возила, док ће комунални милиционер који управља њиме писати казне, које ће затим возачима директно стизати на кућне адресе.

​План је да се овим возилима врши надзор свих оних који се несавесно паркирају у жутим тракама, на пешачким прелазима, аутобуским стајалиштима, трамвајским шинама, тротоарима...

Ова идеја стара је више од годину дана, откад је „Паркинг сервис“ расписао тендер за набавку „система за аутоматско препознавање регистарских таблица возила путем мобилног видео надзора“.

„Уместо да контролор наплате паркирања пешке обилази додељене му паркинг зоне и ручно уноси податке у уређај ради провере да ли возило има уредно плаћен паркинг, данас је могуће поставити рачунар са камерама на возило које се креће улицом брже од контролора, у континуитету снима регистарске таблице на возилима, анализира њихов садржај и одређује регистарску ознаку, зону сервиса, ГПС локацију и време опажања (Скен кар возило). Прикупљени подаци се посредством брзог комуникационог канала 4Г мреже мобилног оператора аутоматски шаљу СМС центру на проверу. Скен кар системи могу у току једног сата да опазе и очитају од више стотина, па до неколико хиљада регистарских таблица“, стајало је у конкурсној документацији, преноси Блиц.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала