Црно блато - несуђени дворац Катарине Велике /фото,видео/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићЦарицино
Царицино - Sputnik Србија
Пратите нас
Живописно имање, некада у предграђу руске престонице, а данас на југу Москве, мењало је име и власнике све док није привукло пажњу царице Катарине Друге, која је решила да га откупи и ту себи сазида дворац, а место назове Царицино. Иако је дворац био замишљен као московска резиденција Катарине Велике, он то заправо никада није постао.

Све је почело 1775. године, када је Катарина Друга дошла у Москву поводом завршетка Руско-турског рата. Шетајући по периферији своје резиденције Коломенско, царица је запазила прелепо имање — Црно блато, у које се заљубила на први поглед. Договор о куповини је закључен за само недељу дана.

Дворски архитекта Василије Баженов, чији је рад царица изузетно ценила, добио је наређење да започне изградњу нове резиденције. Пуних десет година трајала је градња, коју су успоравали финансијски проблеми и проблеми са грађевинским материјалима, као и спора преписка са царицом, која често није давала јасне смернице архитекти.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићНаређење да почне изградњу добио је дворски архитекта Василије Баженов.
Црно блато - несуђени дворац Катарине Велике /фото,видео/ - Sputnik Србија
Наређење да почне изградњу добио је дворски архитекта Василије Баженов.

У јуну 1785. Катарина посећује Царицино и детаљно разгледа собе главног дворца, а потом одлази без речи. Неколико дана касније послала је писмо свом сину, царевићу Павлу, у коме је казала да се унутрашњост палате мора променити, јер је у њој немогуће живети. По једној верзији, просторије у дворцу су јој се чиниле сувише скучене.

По другој верзији, сâм архитекта Баженов је пао у немилост царице, јер је био повезан са масонском ложом и дописивао се са шефом московског круга масона Новиковом, који се активно залагао да власт из Катарининих руку пређе у руке њеног сина Павла.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићПуних десет година трајала је градња.
Црно блато - несуђени дворац Катарине Велике /фото,видео/ - Sputnik Србија
Пуних десет година трајала је градња.

Због тога царица одлучује да „масонску заверу“ пресече у корену, а Баженов је скинут са функције главног архитекте, па је посао поверен његовом ученику Матвеју Казакову. Царица је наредила да се палата сруши и изгради нова и раскошнија.

Али, и пројекат Казакова се суочава са проблемима. Финансирање се поново смањује због још једног Руско-турског рата. Тада умире и Григориј Потемкин — љубавник Катарине Велике и стварни покретач царичиног градитељства. Да би уштедела новац, царица је наредила да се пројекат смањи за један спрат и обустави изградња раскошне дворане са троном. Тако се пројекат Казакова готово распао.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићЖивописно имање, некада у предграђу руске престонице, а данас на југу Москве.
Црно блато - несуђени дворац Катарине Велике /фото,видео/ - Sputnik Србија
Живописно имање, некада у предграђу руске престонице, а данас на југу Москве.

Катарина Друга 1796. године изненада умире, а њен син и наследник престола Павле Први наређује да се у Царицином обуставе сви радови.

Почетком 19. века Царицино је постало популарно место Московљана за одмор, па су неке од зграда дворског комплекса претворене у хотеле, а касније и у даче, односно викендице.

После Октобарске револуције, ту су биле и популарне „комуналке“, односно станови у којима је живело више породица. У совјетско доба већина здања је била опустошена и разрушена. Локални становници су готово растурили палату, узели су чак и прозорске оквире и делове камених зидова.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићПочетком 19. века Царицино је постало популарно место Московљана за одмор.
Црно блато - несуђени дворац Катарине Велике /фото,видео/ - Sputnik Србија
Почетком 19. века Царицино је постало популарно место Московљана за одмор.

После великих рестаураторских радова, комплексу Царицино је двехиљадитих година враћен историјски изглед.

Ипак, иза Баженова су у Царицином остали његови радови....

© Sputnik / Оливера ИкодиновићПосле великих рестаураторских радова, комплексу Царицино је двехиљадитих година враћен историјски изглед.
Црно блато - несуђени дворац Катарине Велике /фото,видео/ - Sputnik Србија
После великих рестаураторских радова, комплексу Царицино је двехиљадитих година враћен историјски изглед.

Новинарка Спутњика Oливера Икодиновић у видео-блогу „Моја Русија“ води вас сваке друге недеље на вама позната, али и скривена места Москве и Русије. Завирите са нама у различите кутке Русије и њене престонице, упознајте њихове лепоте и традицију и осетите дух земље и душу Руса.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала