Приближава се 1. септембар, родитеље већ „боли глава“: Како ће све утицати на децу? /видео/

© Fotolia / Syda ProductionsУченици у основној школи
Ученици у основној школи - Sputnik Србија
Пратите нас
Родитеље већ „боли глава“ од могућности да деца од првог септембра наставе школу испред телевизора и компјутера, а не у учионицама. Министарство просвете спрема неколико опција, али неизвесност око одлуке о поласку у школу потрајаће још неко време. Она ће зависити од епидемиолошке ситуације.

„Школе ће у овој години сигурно у једном тренутку отворити врата за своје ђаке“, сагласни су гости емисије „Свет са Спутњиком“, психолог Бранка Тишма и вероучитељ Вук Јовановић.

Прошле школске године брзо су и добро реаговали просветни радници, деца су успела да заврше разред с каквим-таквим знањем, али видно је недостајала социјализација и на одморима и у учионици, како и мотивација и вршњачко учење.

„Развој увек иде напред, то значи да морамо учити неке нове ствари. Каква год да одлука буде пред полазак у школу, никада више нећемо имати ону слободу у понашању и међусобном контакту. Исто тако, мораћемо да научимо и друге облике комуникације који нису директан сусрет и деце међусобно и њихових наставника и наставника и родитеља“, указује Тишма.

Претходна школска година завршила се у ванредним околностима, посебно је била важна малим и великим матурантима. С друге стране, за многе су ове године изостале екскурзије и заједничке фотографије, али оно што је много више недостајало, јесте контакт.

„Деца у себи постепено граде вредносни систем уз личност предавача, библиотекара, теткице, све то као и кућа и комшилук гради личност, али у даљинској настави тога није било“, скреће пажњу Јовановић.

Он наглашава да је веома незгодна ситуација када је човек у општењу с другим људима ускраћен за једну димензију, а то нам се десило.

Школа - Sputnik Србија
Три сценарија за полазак у школу, због трећег родитељи забринути

Дистанцирање утиче на физиологију, психологију, социологију. Надам се да ћемо имати доста снаге и мудрости да се прилагодимо, али да пазимо да нам не атрофирају оне социјалне вештине које смо имали, а које се тичу простора, додира“, каже Јовановић.

Физички контакт је незаменљив, додаје и Тишма, али истиче да се топлина може пренети и очима.

„Нисмо учени да не обраћамо пажњу на онога с којим се сусрећемо“, каже Тишма, уз напомену да се социјални однос не укида, већ да се мења.

Период иза нас није лак ни за децу, ни за наставнике, ни за родитеље. Стечено знање и пропусти у раду тек ће се анализирати. Иницијални тестови који се спремају за јесен, свакако не би требало да уливају страх ђацима, они су ту да би се видело како даље.

Најважније је сачувати здравље

„Битно је да у новим околностима, какве год да буду, нађемо нове моделе понашања који ће бити корисни свима нама. Упутстава нема, сви смо у фази откривања, тражимо нове облике комуникације и тимског рада. Улазимо у неизвесност, а циљ је да пружимо деци најбоље што можемо. Некад су конкретна знања, некад су искуства, а често је то заједничко грађење“, рекла је Тишма.

Беспоговорно је да је најважније сачувати здравље деце и не излагати их ризику заразе.

© Depositphotos.com / ArturVerkhovetskiyНајважније је сачувати здравље деце и не излагати их ризику заразе.
Приближава се 1. септембар, родитеље већ „боли глава“: Како ће све утицати на децу? /видео/ - Sputnik Србија
Најважније је сачувати здравље деце и не излагати их ризику заразе.

Међутим, искуство другог полугодишта проведено пред телевизором многим родитељима улило је страх да би нешто слично могло да се догоди у септембру. Има времена да не буде тако, али и ако буде, привремено је.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала