Власт у Београду планира да промени имена улица добијена по топонимима из СФРЈ

© Sputnik / Радоје ПантовићПразне улице Београда током полицијског часа – поглед на Храм Светог Саве
Празне улице Београда током полицијског часа – поглед на Храм Светог Саве - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Бројне улице у Београду, и то углавном оне које носе име по географским појмовима из република бивше Југославије промениће своје име.

Тако ће, према писању „Новости“, житељи Загорске улице у Земуну ускоро добити адресу у Улици Благоја Јововића, која ће бити названа по атентатору на Анту Павелића.

Нове табле освануће и на још неким улицама. Биће промењена имена улица Поречке, Хварске, Хрватске на Палилули, затим Сплитске, Подравске и Бјеловарске на Вождовцу и Шибеничке (Звездара). Мењаће се називи и Љубљанске, Бледске, Босанске и Мариборске на Звездари, Цељске улице на Врачару, Лопудске на Савском венцу, Мурске на Вождовцу, Зеничке на Палилули.

Раније је Задарска улица преименована у Добрице Ћосића, Загребачка у Коче Поповића, Травничка у Милорада Екмечића, Похорска у Генерал Жданову, а градске власти размишљају да ли да промене имена Сарајевске и Мостарске улице на Савском венцу. Назив Кумановске улице неће се мењати, јер Кумановска битка сведочи и о српским херојским подвизима. О разлозима за промену назива улица говори, за „Новости“, Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

„Град Београд у својој историји био је главни град држава чији су саставни део биле различите територије и народи. Именима улица или споменицима главни град представља читаву државу. Зато данас у Београду велики број улица носи имена по географским појмовима из република бивше Југославије. Није нормално да ми у Београду имамо Хрватску, Загорску, Загребачку или Задарску улицу. Као што није нормално ни то што смо имали до пре три године улицу Гоце Делчева, оснивача ВМРО, који је можда задужио Северне Македонце, али Србе није никако. Такође, није нормално да се поједине наше улице зову по градовима који немају Београдску улицу“, каже заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Од главних градова република бивше Југославије само Подгорица и Скопље имају Београдску улицу.

„Мој став је да је то питање реципроцитета“, каже Весић

Он је додао да са друге стране, немамо улице које носе име градова у којима се поштује Београд.

„Рецимо Беч има Београдски трг, а ми немамо Бечку улицу, Брисел има Београдску улицу, али ми немамо Бриселску. Ред је да покажемо поштовање према онима који поштују наш град и нашу земљу, а не да будемо мазохисти и да имамо имена улица која су из средина где се затире све што подсећа на српство. Дакле, улице Београда пре свега треба да буду начин да покажемо поштовање према људима који су задужили нашу земљу, према пријатељским земљама и народима, као и према онима који су задужили човечанство. Зато ћемо наставити да мењамо имена свих улица које носе назив по онима који више немају везе са Србијом, као и по срединама у којима било шта што долази из Србије није добродошло“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала