Црна Гора шаље 30 својих војника у састав НАТО снага за брзо реаговање

© AFP 2023 / Savo PRELEVIC /Подизање црногорске заставе у седишту НАТО-а
Подизање црногорске заставе у седишту НАТО-а - Sputnik Србија
Пратите нас
Црна Гора ће упутити до 30 припадника Војске у састав снага Северноатлантског савеза за брзо реаговање (NATO Response Force – NRF), одлучио је данас црногорски парламент.

Како је образложено, одлука ће бити реализована уколико највише тело за политичке одлуке у НАТО савезу – Северноатлантски савет (NAC) донесе одлуку о распоређивању, односно ангажовању NRF снага, преноси "ИН4С".

Ту одлуку, коју је предложио Савет за обрану и безбедност, подржао је 41 посланик владајуће коалиције, док опозиција није присуствовала гласању.

Северноатлантски савеза за брзо реаговање је покренут 2002. године и састоји се од високо способних мултинационалних снага које су у кратком року способне да реагују на безбедносне изазове, од управљања кризама до колективне одбране.

Те снаге су под командом Врховног команданта Савезничких снага за Европу.

Одлуку о распоређивању, односно ангажовању тих снага доноси Северноатлантски савет, консензусом чланица Савета.

Оперативно командовање Северноатлантским савезом за брзо реаговање се ротира између савезничких команди здружених снага у Брунсуму (Холандија) и Напуљу (Италија).

„У случају да Северноатлантски савет донесе одлуку о распоређивању, односно ангажовању NRF снага, припадници Војске Црне Горе ће, у складу са Одлуком, учествовати у спровођењу активности у саставу снага Северноатлантског савеза за брзо реаговање", наводи се у образложењу

Наводи се да ће упућивањем припадника Војске Црне Горе у Северноатлантски савеза за брзо реаговање, Црна Гора активно допринети систему колективне одбране, развоју способности и капацитета Савеза, а тиме директном унапређењу безбедности, просперитету и стабилности државе.

„Доследним развијањем способности снага декларисаних за допринос НАТО структури снага и њиховим ангажовањем, Црна Гора гради кредибилитет поузданог партнера у Савезу”, каже се у образложењу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала