Ердоган: Неко још увек не схвата да је Цариград у рукама муслимана

© AP Photo / Turkish PresidencyРеџеп Тајип Ердоган
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Пратите нас
Неке државе још увек не схватају да је Цариград већ столећима у рукама муслимана, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.
„На отварању Аја Софије у петак видели смо да неке државе не знају да се Цариград налази на турској територији. Без обзира на то, што су од његовог освајања до данас прошла столећа, видимо да они још увек не признају да се Цариград налази у рукама турског народа и муслимана“, рекао је Ердоган јуче на отварању нове граде Турске обавештајне службе у Истанбулу, наводи портал "Ортодокс тајмс".

Подсетимо, премијер Грчке Киријакос Мицотакис изјавио је петак да "оно што се данас дешава у Цариграду (Истанбулу) није приказивање силе, већ напротив знак слабости". Мицотакис је оптужио Турску да "вређа баштину 21. века".

Црква Свете Софије је саграђена 537. године, а у џамију претворена 1453, одмах пошто су трупе султана Мехмеда Освајача разориле, заузеле и опљачкале Константинопољ, данашњи Истанбул.

Пет векова касније, 1935. године, током проевропске реформе Турске коју је предводио Ататурк, претворена је у музеј. Осамдесет шест година касније, статус Аја Софије је још једном промењен - опет је постала џамија. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала