Кремљ: Путин није иницирао укључивање Русије у рад Г7

© AP Photo / Markus SchreiberПрипремање сале за предстојећи самит Г7 у Бијарицу у Француској
Припремање сале за предстојећи самит Г7 у Бијарицу у Француској - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин није покретао никакве иницијативе за прикључивање раду Г7, изјавио је портпарол председника Дмитриј Песков, коментаришући речи немачког министра спољних послова који се противи враћању Русије у Г7.
„Председник Путин ниједном није покретао никакве иницијативе како би се Русија вратила раду ‘седморке’“, рекао је Песков.

Он је подсетио да је постојао формат Г8, у оквиру кога је требало да се одржи самит у Сочију, али су учесници одбили да дођу у Сочи.

„И од тада, заправо, председник Путин ни једном није покренуо било какво поновно формирање“, додао је Песков.

Он је прецизирао да Русија не тежи да се укључи у Г7 и да је задовољна ефикасношћу рада формата Г20.

„Русија не тежи да се придружи Г7, штавише, Русија је у више наврата говорила да је веома задовољна ефикасношћу рада у оквиру формата као што је Г20, који боље одговара савременим,  економским стварностима са становишта центара економског развоја у свету“, рекао је Песков новинарима.
Здање у коме ће се одржати Самит Г20 у Осаки од 28. до 29. јуна - Sputnik Србија
Песков о повратку Русије у Г8: Формат Г20 је много делотворнији

Портпарол Кремља истакао је да Г7 може да разговара о глобалним економским питањима, али тешко да може да претендује на лидерство у свету.

„Како, на пример, може да се разговара о неким, рецимо, светским судбинама у области економије, друштвеног развоја или нечег другог, или политике без учешћа Индије, без учешћа Кине, Бразила, без учешћа Турске и многих других земаља. Вероватно је могуће да се о томе једноставно разговара, али тешко је истовремено претендовати на некакво светско лидерство“, објаснио је он.

Раније је министар спољних послова Немачке Хајко Мас изјавио да је није могуће даље проширивање формата Г7 и укључивање Русије у ту групу.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала