Немачка „минира“ Трампов предлог да се Русија врати у Г7

© AP Photo / Evan VucciАнгела Меркел и Доналд Трамп
Ангела Меркел и Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачка се противи враћању Русије у формат „седморке“ (Г7), изјавио је шеф немачке дипломатије Хајко Мас у интервјуу за „Рајнише пост“.

Мас је рекао да не види никакву могућност да се Русији дозволи повратак у Групу седам најразвијенијих земаља (Г7) све док не постоји значајан напредак у решавању сукоба на Криму и истоку Украјине.

„Док то питање не буде решено, не видим могућност за позивање Русије“, истакао је немачки министар спољних послова.

Немачка је одбила предлог америчког председника Доналда Трампа да на самит Г7, осим Русије, позове још три земље – Индију, Јужну Кореју и Аустралију.

„Г7 и Г20 су два координисана формата. Не треба нам више Г11 или Г12“, рекао је Мас поводом Трамповог предлога да, поред Русије, буду позване и друге земље на састанке Г7.

Мас је рекао да су односи са Русијом тренутно тешки у многим областима, али да је та земља потребна за решавање сукоба у Сирији, Либији и Украјини.

Русија је из Г7 искључена 2014. године након поновног уједињења Крима са Русијом, а Трамп је прошлог месеца сугерисао да би Г7 поново могла бити проширена.

Амерички председник раније је изјавио да ће одложити састанак групе Г7 за септембар и да жели да на њега позове четири поменуте земље. Према његовим речима, присуство Русије у Г7 је логично. Портпарол председника Русије Дмитриј Песков рекао је да ће се о позиву Москве на самит Г7 у Сједињеним Америчким Државама разговарати дипломатским путем.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала