Пројекат „Протеус": Људи ће живети под водом као у свемиру /фото/

CC0 / / Рониоци
Рониоци - Sputnik Србија
Пратите нас
Фабијен Кусто наставља породичну традицију. Године 1960. Жак-Ив Кусто саградио је подводно село у оквиру „Коншелф“ пројекта, чији је циљ био стварање окружења у ком би истраживачи могли да живе и раде. Тада су истраживачи живели две недеље на дубини од око 11 метара под водом, у Црвеном мору.

Фабијен Кусто, унук легендарног истраживача и иноватора Жак-Ив Кустоа жели да изгради подводну верзију Међународне свемирске станице. Фабијен, који је кренуо стопама свог деде и постао истраживач и еколог, рекао је да ће изградња и управљање таквим објектом у наредне три године коштати 135 милиона долара. Фабијен није открио финансијере али су партнери овог пројекта Североисточни и Рутгерс универзитет из Сједињених Држава, Карипска фондација за истраживање и фондација Биодиверзитет са карипског острва Курасао.

​Пројект „Протеус“, назван по грчком примордијалном богу мора, биће подводна лабораторија на више од 370 квадратних метара, на дубини од 18 метара у Карипском мору, у близини острва Курасао. Главни циљеви пројекта су медицинска истраживања, проучавање снабдевања храном и последица климатских промена. „Протеус“ ће моћи да угости до 12 истраживача.

„Као систем који подржава наш живот, Океан је неопходан за решавање највећих проблема планете. Изазови изазвани климатским променама, порастом нивоа мора, екстремним олујама и вирусима представљају ризик од више билиона долара за глобалну економију. 'Протеус', замишљен као прва у мрежи подводних станица, од суштинског је значаја за покретање смислених решења за заштиту будућности наше планете. Знање до ког дођемо под водом заувек ће променити начин на који људи живе над водом“, навео је Кусто у саопштењу за јавност.

„Протеус“ је дизајниран као двоспратна кружна зграда са неколико модуларних љуски које подсећају на мехуриће. Оне ће функционисати као лабораторије, амбуланте, спаваће собе, купатила, системи за одржавање живота и складишта. Једна љуска ће служити као светионик уз кога могу пристати подморнице. Љуске су одвојиве и цела структура може се прилагодити специфичним потребама.

Према плану Фабијена Кустоа, „Протеус“ ће добијати енергију од ветра, Сунца и океана. Имаће и јединствен подводнин стакленик где ће истраживачи гајити биљке за прехрану, јер како каже Кусто, „у океану жудите за свежом храном“. Унук легендарног истраживача рекао је да је пандемија вируса корона одложила реализацију пројекта.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала