Путин Ердогану: Треба спречити ескалацију напетости на Кавказу

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган
Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган  - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски и турски лидер, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган разговарали су телефоном о напетости између Азербејџана и Јерменије, ситуацији у Либији и Сирији, саопштиле су администрације два председника.
„Наш председник и руски лидер Владимир Путин током телефонског разговора су оценили кораке за јачање руско-турских односа. Они су разговарали и о напетости између Азербејџана и Јерменије, као и о догађајима у региону, пре свега у Сирији и Либији“, наводи се у саопштењу администрације Ердогана.

У Кремљу су саопштили да су се два лидера сложила да дипломатско решење проблема Нагорно-Карабаха нема алтернативу. Путин је нагласио важност спречавања свих дејстава који подстичу ескалацију напетости. Председници су изразили спремност да координирају напоре у циљу стабилизације ситуације у региону.

Подсетимо, ескалација сукоба на јерменско-азербејџанској граници започела је 12. јула. Последњих дана страсти се смирују, али је и даље напета ситуација.

Историја сукоба између Азербејџана и Јерменије сеже у далеку 1988. годину, када је аутономна област Нагорно-Карабах (НКАО) објавио о изласку из Азербејџанске ССР. У септембру 1991. године у центру ове области у Степанкертеу објављено је о успостављању Нагорно-Карабахске Републике (НКР).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала