Русија прави нове роботе за свемирске мисије

© Sputnik / Grigoriy SisoevРуски робот - андроид
Руски робот - андроид - Sputnik Србија
Пратите нас
Нови руски свемирски робот, који се прави за рад на површини Међународне свемирске станице (МСС), биће произведен у неколико примерака – један од њих моћи ће да иде у космос, други ће остати на Земљи, а трећи може бити уништен, изјавио је извршни директор Научно-производног удружења „Андроидна техника“ Евгениј Дудоров.
„‘Теледроид’ (пројекат за израду робота за рад на површини Међународне свемирске станице) биће направљен у два-три примерка. У питању су коначна верзија, која ће полетети у свемир, њена верна копија, која ће остати на Земљи, и још неколико варијаната између, које су потребне за развој технологија. Не искључујем могућност да би, у оквиру многобројних тестова, један од финалних примерака могао да буде уништен“, објаснио је Дудоров.

Он је подсетио да неки произвођачи опреме праве до пет идентичних примерака за разне тестове пре лансирања у свемир због захтева за свемирском техником.

„Верна копија која остаје на Земљи неопходна је како би у случају ванредне ситуације са роботом у свемиру било могуће симулирати сличну ситуацију на Земљи, схватити узроке и све поправити“, објаснио је Дудоров.

Робот који се прави у оквиру пројекта „Теледроид“ биће направљен као антропоморфни робот без ногу који ће радити на спољној површини МСС. У фебруару 2020. године објављено је да је завршен нацрт и техничко пројектовање тог система. Лансирање робота у свемир планирано је за 2024. годину.

Дудоров је додао је да ће робот „Фјодор“, који је летео у свемир, бити употребљен за тестирања технологија, које ће затим да буду искоришћене на новом руском свемирском роботу.

© Фото : Twitter / FEDORРобот Фјодор у орбити Међународне свемирске станице
Русија прави нове роботе за свемирске мисије - Sputnik Србија
Робот Фјодор у орбити Међународне свемирске станице

Андроидни робот „Фјодор“ направиле су компаније „Андроидна техника“ и Фонд за перспективна истраживања. Експеримент са роботом на Међународној свемирској станици изведен је са космонаутима Алексејем Овчињином и Александром Скворцовом. Брод „Сојуз МС-14“ са роботом лансиран је у ниску Земљину орбиту 22. августа. Пет дана касније, брод се спојио са Међународном свемирском станицом. „Сојуз МС-14“ напустио је станицу 6. септембра и изведен је из орбите.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала