Метан - гориво будућности или климатска бомба /видео/

Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић
Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Метан – гас који је према некима 36, а према другима чак 84 пута снажније загрева атмосферу него угљен диоксид, па је тиме и много већа опасност за стварање ефекта стаклене баште и изазивање климатских промена, истовремено је енергетски потенцијал који се још недовољно користи.

Научници упозоравају да нагло отопљавање на Арктику и Антарктику изазива „цурење“ метана у атмосферу, што ће изазвати бржи раст температура на Планети.

Угљен-диоксид је главни чинилац стварања ефекта стаклене баште, зато што га у атмосфери има 200 пута више, али метан изазива веће загревање атмосфере. Зато у поларним пределима спаљују „облаке“ метана па гас одлази у атмосферу као угљен-диоксид.

Метана има и у рудницима, где често изазива експлозије, шири се из мочвара и бара, са пиринчаних поља, са депонија смећа и гомила стајског ђубрива као и из стомака крава и других преживара, а „Национална географија“ пише да и термити емитују много метана. Страх од климатских промена довео је до тога да неки душебрижници за Планету сматрају да треба смањити број крава и оваца…

Метан - најједноставнији угљоводоник – један атом угљеника окружен са четири атома водоника – истовремено је и енергент који се сматра горивом будућности.

Реч је о гасном хидрату, који изгледа као лед а чине га молекули метана који су заробљени у молекулима воде. Пламен их не топи већ запали па се гасни хидрат назива „смрзнути“ гас, или „ватрени лед“. Научници кажу да је у питању гориво које обећава а о томе да ли се ради о енергенту будућности или климатској бомби у „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са Данијелом Божанић, стручњаком за климатске промене.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала