Злато на историјском максимуму - ускоро 2.000 долара за унцу

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаЗлатне полуге у фабрици за обраду племенитих метала у Јекатеринбургу
Златне полуге у фабрици за обраду племенитих метала у Јекатеринбургу - Sputnik Србија
Пратите нас
Цена злата је порасла за 1,9 одсто и достигла 1.935 долара за унцу, показују подаци са берзе Comex. Ово је највећа вредност драгоценог метала у целој историји берзанске трговине.

Према оценама експерата, у условима пандемије вируса короне потражњу за драгоценим металима подстичу велики програми стимулације привреде, негативне каматне стопе америчких дужничких обвезница, као и очекивања пада производње сребра.  

„Последњих неколико месеци цена се налазила на нивоу 1.800 долара за унцу. Предвиђало се да ће цена наставити да расте, чак ускоро може доћи до 2.000 долара за унцу“, рекао је за Спутњик експерт за економију Јарослав Кабаков.

Он је додао да је све ово последица слабљења монетарне политике Централних банака, стални прилив ликвидности на тржишту. Узимајући у обзир да приходи од државних обвезница не дају инвеститорима потребне могућности за пласирање средстава, злато постаје инструмент којем се многи инвеститори окрећу, штитећи се од инфлаторних ризика, уз могућност корекције цена друге имовине“, нагласио је Кабаков.

Претходни апсолутни рекорд је био постављен 6. септембра 2011. године када је цена унце злата износила 1920 долара.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала