Будва најбољи пример политичке корупције: Универзитетски професори о стању у Црној Гори

© Фото : РТВ Будва уступила СпутњикуПолиција испред Општине Будва
Полиција испред Општине Будва - Sputnik Србија
Пратите нас
Недавна смена локалне власти у Будви најбољи је примјер политичке корупције у Црној Гори, речено је на округлом столу удружења „Не дамо Црну Гору“, које је формирало 77 универзитетских професора.

На трећем по реду округлом столу у организацији овог удружења, чија је тема била политичка корупција, професор на Природно-математичком факултету и предсједник УО Матица српска Владимир Божовић казао је да је тема политичке корупције свеприсутна у Црној Гори, те да се она по интензитету све више појачава како се ближе избори.

© Sputnik / Небојша ПоповићПолитичка корупција је свеприсутна у Црној Гори: Професор Владимир Божовић
Будва најбољи пример политичке корупције: Универзитетски професори о стању у Црној Гори - Sputnik Србија
Политичка корупција је свеприсутна у Црној Гори: Професор Владимир Божовић

Према речима Божовића, од чувених догађаја у Никшићу, када је један од посланика опозиционе структуре брутално и преко ноћи прешао на другу страну (ДПС), у Црној Гори се шири термин политичке корупције.

„Под појмом политичке корупције у Црној Гори благо речено подразумјевамо киднаповање опозиционих посланика и њихово превођење у ред режимских политичких структура. То се ради различитим системима, од уцјена, до финансијских аранжмана и то би у систему у ком постоје макар и обриси правне државе, било и те како кажњиво“, примијетио је Божовић.

Срећко Црногорац, политиколог и изабрани члан Краљевског института за међународне односе из Лондона, истакао је да политичка корупција у Црној Гори није производ нормативних недостатака правног система и упозорио да никаква нормативна решења не могу више ријешити тај проблем, зато што је он суштински политички.

Он је такође истакао да у Црној Гори постоји проблем некажњивости политичке корупције, што, како је додао, показује и чињеница да јавност није смогла снаге да реагује на оно што су евидентни докази, као што је на пример афера „коверта“, која показује како се из црних фондова финансирају политичке кампање и купују одборници, а сјутра можда посланици, уколико је тако нешто неопходно.

© Sputnik / Небојша ПоповићСистем је у Будви штитио корупцију: Срећко Црногорац
Будва најбољи пример политичке корупције: Универзитетски професори о стању у Црној Гори - Sputnik Србија
Систем је у Будви штитио корупцију: Срећко Црногорац

Последњих мјесеци, према речима Црногорца, свједоци смо и формализације феномена политичке корупције.

„Ситуацију у којој евидентну политичку корупцију на локалном нивоу у Будви штите сам систем, Министарство унутрашњих послова и правосуђе, говори нам да из система не може доћи решење. Ово је политички проблем и решење може бити само политичко“, децидан је Црногорац.

Истакао је, међутим, и да решење за Црну Гору не може доћи ни споља, зато што наш регион више није од геополитичког значаја какав је био прије двадесет година.

„Такво интересовање је постојало док је проширење Европске уније било високо на агенди. Али то сада више није случај и неће бити случај за много времена због унутрашњих проблема ЕУ“, образложио је Црногорац.

Као доказ да се у Црној Гори могу примијетити сви замисливи видови корупције, Црногорац је навео и отварање црквеног питања, односно, ситуацију у којој је шеф државе најавио стварање државне цркве, уз појашњење да се таква врста акта назива „симонија“

„То је она врста корупције кад било богати појединац или држава поставља будуће митрополите, што је доказ да свака појавна форма корупције постоји у овом малом друштву гдје је популација величине једног просјечног европског града“, закључио је Црногорац.

Професор Здравко Кривокапић, извршни директор удружења „Не дамо Црну Гору“, примијетио је да свака корупција разара ткиво друштва, те да се без политичке воље не може смањити корупција.

Наредни округли сто удружење организује у уторак, на тему „Православље и нација“, а међу учесницима биће представници СПЦ, као и историчари и стручњаци за питања вјерских права.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала