Ирански „Пророк“: Ракетом на копију „Нимица“ /видео/

© AFP 2023 / IIPA/ALI MOHAMMADI Ирански војник чува стражу на војном глисеру током морнаричких вежби у јужном Ирану
 Ирански војник чува стражу на војном глисеру током морнаричких вежби у јужном Ирану - Sputnik Србија
Пратите нас
Снаге иранске Револуционарне гарде започеле су маневре у оквиру којих је изведен ракетни напад на амерички носач авиона а употребљена је макета носача „Нимиц“. Из Америке поручују да је то неодговорно и бесмислено.

Вежбе, под називом „Пророк 14“, се одигравају у области Персијског залива и Ормуског мореуза, пренела је иранска агенција Тасним, додајући да их надгледа и први ирански војни сателит „Нур“.

Америчка агенција АП пренела је, позивајући се на иранске медије, да је током вежбе са хеликоптера Револуционарне гарде испаљена ракета на модел америчког носача авиона који су Иранци довукли у Ормуски мореуз протеклог викенда.

Поред ракете, на „амерички носач“ су се искрцали ирански специјалци.

​Стварни носач авиона „Нимиц“ дуг је 300, а широк 75 метара, док је иранска копија дужине 200 и ширине 50 метара.

На иранској верзији било је уочено 16 модела авиона.

Шта све обухватају ирански маневри 

Агенција Тасним преноси да ће током маневара, поморске, али и аерокосмичке снаге изводити и офанзивне и одбрамбене операције, испаљивати ракете, укључујући противбродске ракете великог домета и ракете типа „земља-море“, а биће коришћене беспилотне летелице, лансиране ракете са хеликоптера.

Једна од вежби биће и онемогућавање и спречавање комуникације између бродова потенцијалног непријатеља.

Такође ће бити ангажовани системи заштите од балистичких и крстарећих ракета, а вежбе ће обухватити и борбена дејства у условима биолошког рата.

Реакција америчке 5. флоте

У међувремену, представница 5. флоте америчке војске Ребека Ребарих је изјавила да је такво понашање Ирана неодговорно и неразумно, иако нема утицаја на пловидбу у мореузу.

Како је рекла, док америчка војска са својим партнерима спроводи одбрамбене вежбе, Иран спроводи офанзивне, желећи да застраши.

„Премда се увек прибојавамо таквих неодговорних и неразумних поступака Ирана у близини врло активних међународних пловних путева, ти маневри нису нанели никакву штету операцијама америчке коалиције у том региону и нису утицали на трговинску пловидбу у Ормуском мореузу“, рекла је она.

САД су у стању да се одбране од било које претње с мора, али не теже сукобима, закључила је Ребарих.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала