Како је Москва изгубила статус америчког „непријатеља број 1“

CC0 / / Кина – илустрација
Кина – илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако је деценијама сматрана главним непријатељем САД, Русија је, судећи по недавном говору америчког државног секретара Мајкла Помпеа, изгубила тај статус. Главни непријатељ је сада Кина, а на Русију се чак рачуна као на могућног савезника за борбу против „непријатеља број један“.

Помпео је позвао „слободни свет“ да оснује алијансу против Пекинга, додајући да је могуће да се и Москва укључи, јер „таква могућност произилази из односа Кине и Русије

Кремљ је већ одбио амерички предлог, рекавши да је Кина савезник са којим Русија има посебан партнерски однос и истичући да Москва никада не улази у савезе против било кога. Циљ Русије је развијање добросуседских и узајамно корисних односа. Москва позив види као намеру Вашингтона да забије клин између Русије и Кине.

Позив Америке на стварање коалиције, руски експерт Александар Кубишкин види као покушај САД да посвађа и сукоби Москву и Пекинг, али истиче да ни Русија ни Кина неће на то насести.

Коментаришући став Кремља по овом питању, он каже да је то уобичајени став Русије, јасно исказан још деведесетих година прошлог века.

„С обзиром на наше тренутне геоекономске проблеме, нас са Кином много тога повезује, не само гасоводи, него врло активна економска сарадња. Подразумева се да безобзирна политика наметања своје стратегије од стране САД не може само изазвати никакву реакцију и зато мислим да неће бити прекида руско-кинеских односа. Позиција Русије је уравнотежена и исправна – руски глобални интереси не треба да зависе од проблема америчке спољне политике“, каже Кубишкин за Спутњик.

Слабљење Кине – главни стратешки задатак САД

Поред намере да завади Русију и Кину, Кубишкин сматра да је главни стратешки задатак САД слабљење Кине услед економске конфронтације и глобалне конкуренције која постоји између Пекинга и Вашингтона.

Кина је заузела прво место међу ривалима САД у међународној арени. Постоји неколико разлога за то – рат између кинеског и америчког тржишта, јачање Кине у војној сфери и нерешено питање стратешке сарадње с Кином у сфери ограничења наоружања. САД покушавају да укључе Кину у преговоре, а Кина их избегава. У сваком случају, ни Кина, ни Русија неће дозволити да се њима манипулише, јер упркос чињеници да Пекинг и Москва имају своје интересе који нису противречни, између њих преовлађује жеља за стратешким партнерством. Помпео у свом стилу води ’брижљиву‘ политику, политику завађања – овде се не ради само о Кини и Русији, већ и о његовим покушајима да створи антивенецуелански фронт од латиноамеричких држава. Свако на крају остаје при своме, а Кина на неки начин чак надмашује САД“, каже Кубишкин за Спутњик.

Антикинески блок неће бити створен

Помпеову реторику поједини руски експерти тумаче као објаву Хладног рата Кини, наводећи да је његов исход непредвидив, јер је Кина у свим аспектима, осим нуклеарног оружја, јача него што је био СССР на почетку конфронтације са САД, док се Америка суочава са тешком економском, хуманитарном и политичком кризом.

Поред тога, савремена Кина је земља са другачијим потенцијалом и ширим међународним везама од Совјетског Савеза педесетих година, а створила је и партнерство са Русијом, која је и сама велика сила. Фактори који уједињују Москву и Пекинг надмашују сваки могући симболички покушај Вашингтону да привуче Русију на своју страну у борби против Кине, па се Москва сасвим сигурно неће упецати на америчку удицу.

Међутим, Кубишкин сматра да су приче о Хладном рату Америке и Кине медијски клишеи, с обзиром да се овде ради о потпуно различитим историјским условима. Чињеница је, констатује он, да је Хладни рат био, пре свега, идеолошка конфронтација – сукоб идеологија и глобалних политичких стратегија.

„Тренутна ситуација је нешто друго: САД покушавају да исправе ток светске историје... Неће бити рата између Кине и САД, превише су међусобно повезани, и покушаји да се те везе прекину доносе велике губитке не само Кини, већ и Америци... У овој трци Кина игра прагматичнију, веома паметну и вешту игру која спречава Американце да остваре своје циљеве. Кина је друга економија на свету са брзорастућим војним потенцијалом и брзим развојем високих технологија, а такође је и земља која повећава своје присуство у свемиру. Ово такође плаши Американце – они губе своје стратешке предности и плаше се да постану зависни од Кине у новим технолошким условима. Мислим да ће на крају почети потрага за компромисним решењима, јер је велики рат између Кине и САД незамислив, никоме није од користи и нико то неће дозволити“, истиче Кубишкин.

Став Пекинга је да Кина неће играти како САД свирају, те не намерава да толерише неодговорне поступке америчке стране. Пекинг је оптужио САД да су једине криве за погоршање кинеско-америчких односа и да теже да свим средствима неповратно зауставе процес развоја Кине.

Што се тиче савеза који Вашингтон покушава да склопи, Пекинг сматра да „ниједна нормална независна држава неће следити њихов позив“ и истиче да ће Кина одлучно бранити свој суверенитет и штити свој национални понос. Такође, Пекинг подсећа да је Кина и даље посвећена конструктивном дијалогу са САД и да се залаже за обострано корисну сарадњу.

Међутим, Кубишкин сматра да постоје земље које су спремне да се заједно са САД супротставе Кини, пре свега то је Велика Британија која се традиционално повезује с Кином.

„Освајање Кине започеле су америчке и британске компаније, које су до краја 19. века успеле да поделе Кину и заправо јој одузму независност. Можда ће се и Канада прикључити. Јапан неће ући у отворени сукоб, као ни Јужна Кореја. Индонезија и Пакистан ће вероватно заузети неутралну позицију. Ако се у Индији покрене велика антикинеска кампања, то ће бити у супротности са интересима многих великих играча. Американци су покварили односе са многим државама и ситуација је врло тешка и сложена, али мислим да неће доћи до стварања некаквог глобалног антикинеског блока“, закључио је Кубишкин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала