Објављено колико је Турску коштао С-400

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаПротивваздушни систем С-400
Противваздушни систем С-400 - Sputnik Србија
Пратите нас
Системи противваздушне одбране С-400 "Триумф" били су испоручени Турској за 2,5 милијарде долара, саопштио је шеф корпорације "Ротсех" на састанку са руским лидером Владимиром Путином.
„Пре рока су реализоване обавезе и испорука С-400 Триумфа“ Турској. То је први уговор таквих размера са чланицом НАТО-а. Вредност уговора износи 2,5 милијарде долара“, изјавио је Чемезов, преноси прес-служба Кремља.

Шеф „Ростеха“ је саопштио и да се у овом тренутку разматра реализација другог дела испорука С-400.

Он је саопштио да је „Ростех“ на крају прошле године повећао приход за 8 одсто у поређењу са претходном годином – за 1,77 билиона рубаља.

Криза у односима Турске и САД због С-400

Испоруке С-400, које су изазвале кризу у односима Турске и САД, почеле су средином јула прошле године. Вашингтон је тражио од Анкаре да одустане од уговора и да набави америчке системе „Патриот“.

Сједињене Америчке Државе су претиле да ће одложити, или потпуно обуставити продају најновијих ловаца Ф-35 Турској, као и да ће јој увести санкције. Анкара је, међутим, одбила да прави уступке Вашингтону.

Прошле године Русија је испунила обавезе из првог уговора о испоруци четири дивизије С-400 Турској, у вредности од 2,5 милиона долара. У јуну су Русија и Турска постигле начелни споразум о испоруци другог комплета система ПВО.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала