Одани готовини: У сваком тренутку у кући имају више од 1.000 евра

CC0 / Pixabay / 100 евра
100 евра - Sputnik Србија
Пратите нас
У просеку људи у Немачкој чувају више од 1.000 евра у готовини код куће или у сефу. У тој земљи људи се задржавају на новчаницама и кованицама упркос дигиталним системима плаћања. Истраживање је показало да Немци имају у просеку 107 евра у својим новчаницима, а 1.364 евра у готовини код куће или у сефовима.

„Већина становништва задржава готовину из оправданих разлога, а не због избегавања пореза“, рекао је Јоханес Бирман члан управе „Бундес банке“, која је спровела истраживање.

Бил Гејтс - Sputnik Србија
Чувени економиста упозорава: Бил Геjтс и његов рат против кеша су претња нашој слободи

Истраживање је које је урађено међу 2.000 људи, 2018. године, а чији резултати су сада објављени, не показује да ли се понашање људи променило у корона-кризи, јер није било праћења.

Ипак, готовина се сматра сигурним уточиштем у бурним временима. Према подацима централне банке, тражња за новчаницама и кованицама знатно је порасла, посебно на почетку кризе у Немачкој у марту. У складу с тим, дошло је и до незнатног пораста нето издавања готовине у следећим месецима. Међутим, подаци не говоре ништа о разлозима за то.

„Старији, запослени с вишом зарадом и само-запослени у просеку су чували највише износе“, пише у студији, а преноси портал „Индикатор“.

Бирман сумња да млађи људи имају мање готовине јер имају мање новца.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала