Прање крвавих трагова: Хоће ли Срби прослављати етничко чишћење свог народа

© AP Photo / /Bozo VukicevicХрватски војници у Книну 6. августа 1995 године, два дана после "Олује"
Хрватски војници у Книну 6. августа 1995 године, два дана после Олује - Sputnik Србија
Пратите нас
Позив званичног Загреба лидерима Срба у Хрватској да присуствују обележавању „Олује“, етничког чишћења српског народа из ове државе, оцењена је у Београду као невиђена провокација. Срби су, дакле, добили позив да прославе сопствену трагедију и тако легитимишу војну акцију у којој је убијено или нестало око 1.800, а протерано више од 200.000 људи.

Да ли је Србима место на обележавању „Олује“ — питање је које се поставља након изјаве хрватског премијера Андреја Пленковића да би било „јако добро и корисно“ када би на обележавање годишњице „Олује“ у Книну дошао и потпредседник владе из Самосталне демократске српске странке Борис Милошевић.

Пленковић је рекао да се разговара о могућности да ове године представници Владе обележе и српска страдања, а први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је захтев за учешће на прослави етничког чишћења Срба „невиђена политичка провокација“.

Срби позвани да славе своје етничко чишћење — „Олују“

Историчар др Милан Гулић са Института за савремену историју за Спутњик каже да 5. август у Книну нема никакву конотацију комеморирања жртава, већ искључиво конотацију прославе те војне операције. Зато, додаје, те две ствари никако не могу бити обележене истог дана у Книну.

„Ја чак можда не бих ни рекао да се ради о било каквој провокацији са хрватске стране, већ о тражењу апсолутне потврде хрватског става када је ’Олуја‘ у питању, односно да се ради о, како је више пута поновљено, ’легитимној војној операцији са циљем повратка једног дела територије‘. То је нешто што је Хрватској дато за право већ оном ослобађајућом пресудом Анти Готовини и Младену Маркачу, па је ето остало још само да српска заједница ’потврди‘ ту ’легитимност‘. Ја бих у том контексту гледао позив Андреја Пленковића — тражење последње потврде која је остала са хрватске тачке гледишта, па да та операција буде, како је они називају, беспрекорна“, оцењује Гулић.

Како он каже, евентуални долазак Бориса Милошевића не би био први пут да је неко из српске заједнице присуствовао обележавању „Олује“. Он подсећа да је на ту прославу својевремено долазио Вељко Џакула, али да он није био званичан представник српске заједнице.

„Међутим, уколико би овог пута дошао господин Милошевић, он би био представник хрватске Владе, али у исто време и званичан представник српске заједнице. Ја искрено мислим да ниједном Србину није место на прослави ’Олује‘, јер је то војна операција иза које је остало толико крвавих трагова, да заиста ниједан представник српског народа никада не би требало да учествује у прослави таквог догађаја. Радило би се о непоштовању жртава“, категоричан је Гулић.

Он додаје да је, уз апсолутно разумевање свих разлика на погледе на рат деведесетих година, „Олуја“ била злочиначка операција великог обима и да нема разлога нити потребе да било који Србин учествује у њеном прослављању.

Милошевић можда ипак иде на прославу „Олује“

Саво Штрбац из Информационо-документационог центра „Веритас“ рекао је у емисији „Свет са Спутњиком“ да не би искључио могућност да се Борис Милошевић појави на овогодишњем обележавању годишњице у Книну, јер је он, како каже, ипак потпредседник хрватске Владе.

„И Пуповац и Милошевић су рекли да ће се разговарати о томе. Индикативно је што је Пуповац рекао: ’А да ли ће неко од њих навратити у Груборе? Ја ћу бити у Груборима‘. Могло би се десити да, рецимо, Милановић или Пленковић или неко од тих министара оду у Груборе, а да се Милошевић појави на њиховој прослави у Книну“, каже Штрбац и подсећа да је и Иво Јосиповић, у време када је био председник Хрватске, 2010. године био у Вариводама и Кашићу на поменима српским жртвама „Олује“.

У хрватској војној операцији „Олуја“ почетком августа 1995. године убијено је 1.800 Срба, а око 250.000 протерано. Хрвати је славе као национални празник, а за Србе је то дан оплакивања жртава.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала