Тајна операција „Елефант“: Немачки аутомобилски гигант водио скривени рат против фирме из Босне

© REUTERS / Morris Mac MatzenФолксваген голф фабрика у Волфсбургу у Немачкој
Фолксваген голф фабрика у Волфсбургу у Немачкој - Sputnik Србија
Пратите нас
Нови скандал потреса немачки „Фолксваген“. Немачки медији објавили су да је аутомобилски гигант кроз тајну операцију „Елефант“ водио рат против фирме из Босне која јој је била добављач.

Немачки „Бизнисинсајдер“ објавио је да поседује 50 сати разговора врха компаније из Волфсбурга о томе како спречити босански „Превент“ да преузме компанију „Грамер“, али и како је искључити из ланца „Фолсквагенових“ добављача.

Новац и сат који откуцава - Sputnik Србија
Да ли пада још једно балканско царство?

„Превент“ је компаније из БиХ која је велики добављач делова за аутомобилску индустрију, као што су пресвлаке или мењачке кутије, а сваки четврти аутомобил произведен у Европи има неки део из „Превента“.

Са друге стране, „Грамер“ је немачка компанија која производи наслоне за главу на аутомобилским седиштима и централне конзоле.

„Фолксваген“, али и други немачки концерни, као што су „Дајмлер“ или БМВ, прибојавали су се да би „Превент“, преузимањем „Грамера“, могао да их уцењује на неки начин.

Да такав страх није без основа показало се 2016. године, када је „Превент“ прекинуо доставу делова, па је „Фолксваген“ морао да заустави производњу „голфа“ и „пасата“. То се догодило када је немачка компанија хтела да пребаци одговорност за аферу са лажирањем издувних гасова на кооперанте, али је „Превент“ на крају победио у том сукобу.

Међутим, немачки „Бизнисинсајдер“ сада тврди да је „Фолксваген“ још 2013. године сковао тајни план којим би избацио „Превент“ са списка добављача. Како то није могло бити урађено једнострано и одмах, тајни план под именом „Елефант“ предвиђао је постепено искључивање „Превента“, које би требало да се заврши ове године.

Фолксваген - Sputnik Србија
Босанац тужи „Фолксваген“, тражи 750 милиона долара одштете

Како наводи немачки медиј, „Фолксваген“ је ту акцију започео када је „Превент“ купио 20 одсто акција „Грамера“. У интерном документу „Фолксвагена“ стоји да би у план требало укључити „једног нама пријатељски наклоњеног деоничара Грамера“, те уз његову помоћ, повећањем капитала, ограничити „Превентов“ утицај.

„То је тренутно у расправи између нас, Дајмлера и БМВ-а и једног финансијског инвеститора који би то урадио за нас“, стоји у аудио-записима који потичу из 2017. и 2018. године на које се позива „Бизнисинсајдер“.

На крају је „Грамерове“ деонице купила једна кинеска фирма, а „Фолксваген“ је био трећи по величини купац деоница.

Осим тога, тајни план предвиђао је и избацивање „Превента“ из конкурса за производњу пресвлака за нови „голф 8“.

На аудио-снимцима стоји да су челници немачког гиганта, пошто је босанска фирма увек достављала најбољу финансијску понуду, одлучили да сада то не буде главни критеријум, већ квалитет и гаранција испоруке, па босанска фирма није добила посао за „голф 8“.

Фолксваген  - Sputnik Србија
Да ли „Фолксвагену“ после „дизелгејта“ следи „софтвергејт“: Под истрагом и „Шкода“, „Ауди“ и „Сеат“

Сарадња „Фолксвагена“ и босанског „Превента“ завршена је 2018. године, када је немачки концерн једнострано раскинуо уговор, након чега су уследиле бројне тужбе са огромним одштетним захтевима.

Из „Превента“ и других компанија које се помињу тврде да немају никакве информације о снимцима, док у „Фолксвагену“, како тврде немачки медији, траже оног ко је доставио снимке „Бизнисинсајдеру“. Из „Фолксвагена“ су саопштили и да није постојала сарадња са другим аутомобилским компанијама по овом питању.

Иначе, „Превент“ је компанија из БиХ чији je власник породица Хастор. Тренутно имају око 13.000 запослених широм света, а само у БиХ око 6.000.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала