УН: Ниво смртности од ковида повезана са загађењем

© REUTERS / STRINGER JapanФабрички дим у Токију
Фабрички дим у Токију - Sputnik Србија
Пратите нас
Велико загађење ваздуха може довести до повећања броја смртних случајева од болести узроковане вирусом корона, наводи се у извештају Уједињених нација о утицају пандемије на живот у великим градовима.
„Загађење ваздуха и количина гасова који узрокују ефекат стаклене баште значајно су опали. Према доступним показатељима, лош квалитет ваздуха повезан је са вишим стопама смртности од ковида 19“, констатује се у извештају УН.

Истовремено, организација је упозорила: уколико се не предузму мере за заштиту животне средине у процесу укидања карантинских мера, пречишћавање ваздуха биће само привремено достигнуће. С тим у вези, генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је „на придржавање зелене политике у инклузивном опоравку економије“.

„У многим градовима направљене су нове бициклистичке стазе и пешачке зоне, што побољшава безбедност кретања и квалитет ваздуха“, рекао је Гутереш.

„Финансијски подстицаји влада могу нам помоћи на путу ка остварењу циљева одрживог развоја ако буду усредсређени на еколошку трансформацију и стварање нових радних места“, закључио је генерални секретар УН.

У извештају се такође наводи да се око 90 одсто регистрованих случајева инфекције вирусом корона дешава у великим градовима.

„Градска подручја постала су епицентар пандемије. Процењује се да велики градови чине 90 одсто свих случајева“, истиче организација.

При томе, то није нужно повезано са великом густином становништва.

​„Велики градови су рањиви због њихове организације, карактеристика животних услова, рада и кретања њихових становника“, наглашава се у извештају.

„Потребно је да се осигура да у свим фазама одговор на изазове пандемије укључује решавање неједнакости. Морамо као приоритет поставити заштиту најугроженијих становника наших градова, укључујући стварање склоништа и нових домова за бескућнике. То је наша шанса да свет учинимо бољим него пре пандемије и створимо отпорније, инклузивније и зеленије градове“, закључио је генерални секретар УН у свом видео-обраћању.  

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала