Анкара спремна да отклони забринутост Вашингтона због некомпатибилности Ф-35 и С-400

© Отдел информационного обеспечения Балтийского региона / Уђи у базу фотографијаПротивавионски ракетни системи С-400 „тријумф“ у Калињинградској области
Противавионски ракетни системи С-400 „тријумф“ у Калињинградској области - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска је спремна да отклони забринутост Америке због некомпатибилности ловаца пете генерације Ф-35 и противваздушних ракетних система руске производње С-400, изјавио је турски министар одбране Хулуси Акар.
„Суспендовање Турске из програма Ф-35 довело је до ризика повезаних са производњом важних компонената авиона, распоредом производње и трошкова“, изјавио је Акар на онлајн-конференцији коју је организовала организација Туркиш херитиџ у Вашингтону.

​Он је истакао да Турска није само клијент, већ и партнер програма.

„Безбедност технологије Ф-35 важна је и за САД и за Турску. Спремни смо да се позабавимо било каквом забринутошћу Америке поводом компатибилности С-400 и Ф-35 у техничком смислу“, рекао је министар одбране.

Криза у односима Турске и САД због С-400

Испоруке С-400, које су изазвале кризу у односима Турске и САД, почеле су средином јула прошле године. Вашингтон је тражио од Анкаре да одустане од уговора и набави америчке системе „Патриот“.

Противваздушни ракетни систем С-400 Тријумф на полигону у Астраханској области - Sputnik Србија
Руски С-400 у Турској води озбиљном расколу у НАТО-у

Сједињене Америчке Државе су претиле да ће одложити, или потпуно обуставити продају најновијих ловаца Ф-35 Турској, као и да ће јој увести санкције. Анкара је, међутим, одбила да прави уступке Вашингтону.

Прошле године Русија је испунила обавезе из првог уговора о испоруци четири дивизије С-400 Турској, у вредности од 2,5 милиона долара. У јуну су Русија и Турска постигле начелни споразум о испоруци другог комплета система ПВО.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала