Београд није упознат са ултиматумом ЕУ: Како ће Вучић одговорити

© Tanjug / Димитрије ГолАлександар Вучић на састанку са представницима Срба са Косова и Метохије.
Александар Вучић на састанку са представницима Срба са Косова и Метохије. - Sputnik Србија
Пратите нас
Београд није упознат с тим да ће у четвртак у Бриселу делегацијама Приштине и Београда бити уручен нацрт свеобухватног споразума, казао је министар спољних послова Ивица Дачић и додаје да је уверен да ће, уколико буде таквог предлога, председник Александар Вучић одговорити у складу са државним и националним интересима.

„Вечерње новости“ су синоћ објавиле, позивајући се на дипломатске изворе, да ће делегацији Београда која у четвртак путује на разговоре са Мирославом Лајчаком и представницима приштинских институција у седишту Европске уније бити уручен нацрт свеобухватног споразума, који подразумева де факто признање Косова од стране Србије.

Дачић је казао да је веома чудно да се сада говори о нацрту неког документа, јер Вучић неће у четвртак ићи у Брисел, те додаје да би такав документ служио за додатни притисак на председника Србије.

„Представљање тог документа, сада у овој фази дијалога, представљало би изненађење, нарочито зато што није најављено да ће се то десити, али ништа није немогуће. Чудно је да то сада раде, када Вучић није присутан тамо, њему су најавили да ће наставак дијалога бити у септембру“, рекао је Дачић.

Како је казао шеф српске дипломатије, уколико буде таквог документа, он би служио томе да се добије на времену како би се извршио додатни притисак на Вучића, и споља, и изнутра.

„Споља разни фактори, који би хтели да искористе за уцене, да Србија мора да прихвати такав документ, јер иначе не би имала светлу европску перспективу, а и на унутрашњој политичкој сцени има оних који помажу таквим притисцима организовањем разних демонстрација и насиља на улицама... То су две стране једне исте медаље. Желе да се све врати на старо стање“, рекао је Дачић.

Уцењивање ће бити улазак Србије у ЕУ, јер се говори о томе да правнообавезујући споразум мора да уследи пре него што се отвори пут Србије ка чланству у ЕУ, казао је Дачић.

Он је истакао да је сигуран да ће, ако буде таквог предлога документа, Вучић упознати јавност са његовим садржајем и да ће његов одговор бити у складу са националним и државним интересима.

Шеф српске дипломатије је навео да српска стана није обавештена да ће се разговарати о неком документу у четвртак, већ да ће се тада расправљати о техничким питањима, попут питања расељених, економије...

Притисци да се САД маргинализују

Упитан да ли САД и ЕУ договарају потезе кад је реч о косовском питању, Дачић је одговорио да не би могао да каже да постоји заједничко и координисано деловање, већ, напротив, да постоје притисци из ЕУ и земаља попут Немачке и Француске да се САД маргинализују у дијалогу.

„То није ново, могли сте то да видите свих ових месеци. Они су минирали састанак који је био планиран у Белој кући...“, рекао је Дачић.

Он је казао да је очигледно да постоји неколико линија и токова жеља да се оствари утицај на ток дијалога.

Дачић је додао да ће свакако резултат било каквог договора морати да прође Савет безбедности Уједињених нација, што значи да ће све велике силе морати да дају своје мишљење о томе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала