Човић: Потписивање обавезујућег споразума било би амнестија злочинаца који су рушили Србију

© Sputnik / Радоје ПантовићНебојша Човић
Небојша Човић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Ако Србија потпише било какав обавезујући споразум, дефакто ће признати Косово и аболирати и амнестирати злочинце који су рушили нашу земљу, сматра Небојша Човић.

Уколико делегација ЕУ уручи Србији ултиматум, односно нацрт свеобухватног спразума који би дефакто представљао признање независности Косова, биће то још један „лукав начин да се поново превари Србија“, каже за Спутњик бивши потпредседник Владе Србије Небојша Човић.

„Вечерње новости“ објавиле су, позивајући се на дипломатске изворе, да ће делегацији Београда која у четвртак путује на разговоре са Мирославом Лајчаком и представницима приштинских институција у седишту Европске уније бити уручен нацрт свеобухватног споразума, који подразумева де факто признање Косова од стране Србије.

Београд није упознат с тим да ће у четвртак у Бриселу делегацијама Приштине и Београда бити уручен нацрт свеобухватног споразума, казао је министар спољних послова Ивица Дачић и додао да је уверен да ће, уколико буде таквог предлога, председник Александар Вучић одговорити у складу са државним и националним интересима.

Потписивање споразума – аболиција и амнестија злочинаца

Уколико би Србија потписала било какав обавезујући споразум, тиме би аболирала и амнестирала злочинце који су рушили нашу земљу, наглашава Човић.

С друге стране, неразумљиво је зашто наши медији од овога праве толику сензацију и бомбастичним насловима о некаквим ултиматумима шире панику у нашој јавности, чиме директно иду на руку супротној страни, каже Човић.

И Приштина и ЕУ изгубили кредибилитет

Медији по природи ствари теже сензационализму али несхватљив је толики степен неразумевања суштине свега што се догађа, додаје Човић и додаје да и портпаролка ЕУ каже ће тек кад се реше сви проблеми, стране потисати један документ.

„То не сме да значи да кад се постигне договор, да ће се решити сви проблеми јер ни Приштина, ни ЕУ немају никакав кредибилитет да ће се договор испунити. До сада нису испунили 48 договора. Према томе, прво мора да се то испуни па онда можемо да идемо даље. А све што се договори да треба да се испуни, мора да буде мерљиво. Да би се уопште разматрао било какав нацрт документа, сва отворена питања морају да се реше на мерљив и одржив начин“, наглашава Човић

У супротном, ако су преговарачи ЕУ мислили да ће сва отворена питања затворити фиктивним договором о њиховом решењу, онда ЕУ није непристрасан посредник већ директно заступа интересе искључиво једне – албанске стране, истиче Човић.

Преговарати са Косовом по механизму приступања Европској унији

А албанска страна у последњих 20 година није испунила ниједан споразум на који се потписом обавезала, а у свим тим споразумима су гаранти били фактори међународне заједнице, подсећа Човић.

© Tanjug„Суштина мора да буде у томе да све што се договорило до сада мора да буде спроведено, и то мерљиво спроведено“.
Човић: Потписивање обавезујућег споразума било би амнестија злочинаца који су рушили Србију - Sputnik Србија
„Суштина мора да буде у томе да све што се договорило до сада мора да буде спроведено, и то мерљиво спроведено“.

„Суштина мора да буде у томе да све што се договорило до сада мора да буде спроведено, и то мерљиво спроведено. Ми смо и пре потписивали споразуме, па ништа није спроведено. Према томе, морамо да идемо тему по тему да је спроводимо, и једна и друга страна, а да онај ко је медијатор, а то је ЕУ у овим разговорима, констатује да ли је нешто спроведено или није. Неки сличан механизам, као што је механизам приступања ЕУ. Имате 35 поглавља, па идете поглавље по поглавље. Тако и овде.“

Што се тиче поглавља 35, које је ексклузивно уведено за Србију, у крајњем случају можемо да га затворимо недељу дана пре уласка у ЕУ, сматра Човић.

Улазак у ЕУ – пецају нас као шаране, на варалицу

Човић додаје да се у кулоарима ЕУ говори да би Србија најраније могла приступити Унији бити 2030. година, док „нама машу 2025,2026. као да смо шарани које пецају на варалицу“.

„Наш став и одговор требало би да буде да је то процес у коме Приштина мора да достигне истинске стандарде демократског друштва кроз мерљиво и одрживо решење свих отворених питања. То никако не могу да буду паралелни већ сукцесивни процеси“, каже Човић.

А демократске стандарде не може достићи друштво које воде оберкриминалц и ратни злочинци попут Тачија, Харадинаја, Весељија или Љимаја, закључио је Човић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала