Додик: РС се не супротставља Америци, али неће дозволити преношење надлежности

© Срна / Народна скупштинаМилорад Додик на седници Скупштине РС
Милорад Додик на седници Скупштине РС - Sputnik Србија
Пратите нас
Република Српска не може да прихвати споразум са Сједињеним Државама, јер у њега нису укључене Полиција РС и друге полицијске агенције у РС, поручио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

„Не супротстављамо се САД, али све што је мимо Устава и интереса РС и надлежности наших институција не може да буде прихваћено таман да на другој страни имамо САД и све друге земље света“, изјавио је Додик на посебној седници Народне скупштине РС.

Додик је истакао да је у све три тачке дневног реда угрожен витални национални интерес Републике Српске и да се у свим тим случајевима ради о покушајима скрнављења права РС и њених институција.

Он је појаснио да је образовање искључива надлежност ентитета, али сада су у току покушаји да се све што је везано за образовање пренесе на ниво БиХ.

Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик покренуо заштиту виталног ентитетског интереса

„Република Српска је коначно место одлуке за одлуке Председништва. То говори да је ова Скупштина изнад Председништва у неком смислу. И Народна скупштина Републике Српске мора да буде ојачана управо на овај начин. Нећу оклевати ни на бизарним стварима да покренем витални национални интерес, јер сматрам да је и та мала ствар велика за наша права. Обећавам да нећу оклевати, а на вама је да одлучите шта ћете радити. Ја вас позивам да подржите ове одлуке. У друкчијој варијанти мислим да би то било лоше за РС. А на крају гласање ће се свести на то да ли сте за Додика или Џаферовића и Комшића и око тога је све јасно“, рекао је Додик.

Додик је додао и да није против дијалога са САД или учешћа у ПИСА, али да РС не може да буде заобиђена, пренеле су „Независне“.

Подсетимо, у Бањалуци је у току посебна седница Народне скупштине РС на којој ће посланици разматрати изјаве члана Председништва БиХ из Републике Српске Милорада Додика да су одлуке Председништва БиХ, које су усвојене без консензуса на седници 22. јула, веома штетне по виталне интересе Српске. Посланици ће се и изјаснити о тим изјавама.

Реч је о три одлуке Председништва БиХ, које су донесене прегласавањем српског члана Председништва — Одлука о одобравању закључивања Меморандума о сарадњи између Министарства безбедности у Савету министара и Министарства унутрашње безбедности САД о сарадњи у вези са употребом путничких информација, Одлука о одобравању закључивања уговора о приступању БиХ Међународном истраживању развоја читалачке писмености ПИРЛС 2021 и Одлука о одобравању закључивања Споразума о учешћу БиХ у Програму за међународно оцењивање ученика (ПИСА) 2021.

Ова седница, чији је дневни ред усвојен, заказана је на Додиков захтев, који је позвао посланике да у року од десет дана одрже седницу Парламента и двотрећинском већином подрже његов проглас.

Српски члан Председништва БиХ прогласио је те три одлуке веома штетним по виталне интересе Српске на основу појединих одредаба Устава БиХ и Пословника о раду Председништва БиХ.

Према Уставу, уколико Додиков проглас буде потврђен двотрећинском већином гласова у Народној скупштини Републике Српске, оспораване одлуке Председништва неће имати учинка.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала