Инцидент у америчкој војсци: Тенк пуцао из топа на други и погодио га, војник повређен /видео/

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаТенкови М1 Абрамс на међународним војним вежбама у Летонији
Тенкови М1 Абрамс на међународним војним вежбама у Летонији - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка војска истражује инцидент који се догодио у Форт Блису у Тексасу, када је један тенк „Абрамс“ пуцао на други из топа и погодио га током вежби. У пријатељској ватри један војник је повређен.

Инцидент се догодио на вежби коју је спроводила Прва оклопна дивизија, објавио је Дифенс блог, што су касније званично потврдили из америчке војске.

Један тенк испалио је са даљине од око 2.600 метара вежбовну гранату, реплику гранате М830А1 HEAT (противоклопни високоексплозивни пројектил) која има домет до осам километара. Та граната иначе позната је по томе што развија веома високу температуру при експлозији и топи челик при контакту.

Један војник у погођеном тенку је лакше повређен, а „Абрамс“ је знатно оштећен, што показују и снимци објављени на друштвеним мрежама.

Из америчке војске су потврдили да је тенк „претрпео нека оштећења“, али нису износили друге детаље док се истрага не заврши.

Према снимцима који су се појавили на друштвеним мрежама, тенкисти који су испалили гранату били су веома прецизни, пошто су погодили други „Абрамс“ у куполу.

М1А2 „Абрамс“ је главни борбени тенк војске Сједињених Америчких држава и кориштен је у Ираку, Авганистану и Сирији.

Прва оклопна дивизија, чији су тенкови учествовали у инциденту, деценијама је смештена у Немачкој, у околини Визбадена. Полигон у бази Форт Блис иначе симулира пустињске услове, будући да је по конфигурацији сличан терену на Блиском Истоку.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала