Одузете акције „Меркатора“ морају бити враћене „Агрокору“

© Darko BandicКомпанија "Агрокор"
Компанија Агрокор - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Врховни суд Републике Словеније донео је пресуду да деонице „Меркатора“, које су одлуком словеначке Агенције за заштиту тржишне конкуренције (АВК) привремено одузете „Агрокору“ крајем прошле године, без одлагања морају бити враћене хрватском концерну.

Државно тужилаштво Словеније поднело је Врховном суду захтев за заштиту законитости у којем је, у суштини, изнело тврдњу да је АВК одузимањем „Меркаторових“ деоница „Агрокору“ поступила незаконито, преноси портал Пословни.хр.

Врховни суд је правоснажном пресудом, на коју нема могућности жалбе, потврдио такву тврдњу тужилаштва, променио одлуку АВК и зауставио поступак који је АВК водила против „Агрокора“, а у којем су одузете акције „Меркатора“, наводи портал.

Ова пресуда Врховног суда, додаје се, омогућава поврат имовине „Агрокору“ нешто више од месец дана након што је Окружни суд у Љубљани већ преиначио одлуку АВК о висини казне хрватском концерну јер није пријавио куповину словеначке фирме за флаширање воде „Костела“ 2016.године.

Првобитни износ новчане казне од чак 53,9 милиона евра, суд у Љубљани је смањио на милион евра, уз образложење да непријављивање концентрације није било резултат „намере да се заобиђе пријава због могућих штетних ефеката на тржишну конкуренцију“ већ „резултат несавесног нехаја одговорне особе Ивице Тодорића“.

Фабрис Перушко, главни извршни директор „Фортенова групе“ на коју деонице „Меркатора“ треба да буду пребачене, изјавио је да очекује да им „располагање деоницама буде омогућено у најкраћем року” и да планирају да пренос „Меркатора“ на „Фортенова групу“ реализују до краја ове године.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала