Прва тродимензионална мапа васионе: Више од два милиона галаксија у историји универзума /видео/

CC0 / пиксабеј / Космос
Космос - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници су објавили прву тродимензионалну мапу васионе, која доказује да је она мање-више равна, као и да се различити делови свемира шире различитим брзинама и тако попунили празнину у познавању њене историје од око 11 милијарди година.

Мапа представља више од два милиона галаксија и обухвата 11 милијарди година историје свемира. Након пет година завиривања у најдубље делове свемира, истраживачи су објавили оно што називају "највећом тродимензионалном мапом свемира" икада.

"Познати су нам догађаји са самог почетка универзума, као и новија историја његовог ширења, али између те две тачке постоји 11 милијарди година које нас и даље муче", напомиње др Кајл Досон, космолог са Универзитета у Јути.

Доктор Досон предводи тим истраживача у организацији за дигитално истраживање неба "Слоун", која се протеклих пет година баве решавањем проблема ове празнине.

Ови резултати добијени су међународном сарадњом више од стотине астрофизичара, који су били укључени у пројекат проширеног спектроскопског истраживања.

Мапа открива да структуру универзума дефинишу филаменти и тамна материја, и то од момента кад је био стар само 300.000 година. Такође показује шаблоне у распореду галаксија који истраживачима помажу да реконструишу параметре универзума са великом прецизношћу, преноси Национална географија.

Ипак, можда најважније постигнуће ове мапе је то што нуди одговор на питање које деценијама мучи астрономе – неслагања у Хабловој константи. Наиме, Хаблова константа заснована је на претпоставци да се васиона шири, што се огледа у чињеници да се галаксије које су даље од Земље од ње брже и удаљавају, него од ближих галаксија. Међутим, проблем настаје јер не постоји консензус око тога колико се ово ширење брзо дешава. Ово истраживање потврђује да се различити делови универзума шире различитим брзинама, и то наизглед дуж исте осе равни.

Свака појединачна универзитетска група учесник пројекта проучавала је другу област васионе, састављајући делове мапе мерећи таласну дужину коју емитују различите галаксије.

"Да бисмо на мапи представили део васионе стар шест милијарди година, користимо велике, црвене галаксије. За удаљеније, старије делове, користе се млађе, плаве галаксије. Најзад, како бисмо описали васиону 11 милијарди година уназад користимо квазаре, галаксије чији је извор светлости материја која упада у супермасивну црну рупу у њиховом центру. Сваки од ових узорака захтевао је пажљиву анализу да би се из њих уклонили шумови и да би се открили обрасци у универзуму", напомињу истраживачи са овог пројекта.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала