Руски центар „Вектор“: Производња вакцине крајем ове године

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаЛекар припрема шприц са вакцином
Лекар припрема шприц са вакцином - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски Научно-истраживачки центар „Вектор“ сматра да ће производња вакцине и масовна вакцинација против ковида 19 почети крајем 2020. или почетком 2021. године, изјавио је шеф лабораторије векторских система Центра Илназ Иматдинов.

„Према подацима са којима сам упознат, након регистрације препарата за вакцину, индустријски партнери спремни су да, између осталог, започну индустријску производњу лекова. И ако се не варам, то је или крај ове године или почетак следеће“, рекао је Иматдинов за телевизију „Русија 24“, одговарајући на питање када ће моћи да почне индустријска производња и масовна вакцинација.

Према његовим речима, добровољци који сада тестирају вакцину су апсолутно здрави. Центар је примио много пријава оних који желе да буду тестирани, а за тестирање су одабрани најздравији.  

Он је такође рекао да је вакцина коју развија Центар одговара практично свима.

Титри антитела код оних који су прележали блажи облик вируса корона трају само неколико месеци и питање је да ли ће се разболети у другом таласу, додао је он.

Вакцина – илустрација - Sputnik Србија
Почињу клиничка испитивања вакцине против короне у руском центру „Вектор“

На питање да ли се слаже да би до почетка масовне вакцинације човечанство већ могло да добије колективни имунитет, а вакцинација изгуби смисао, Иматдинов је рекао да би „било добро да је заиста тако, али, нажалост, у овом тренутку, епидемиолошка истраживања указују на супротну ситуацију“.

„Када се људи разболе у лакшем благом облику, титри антитела остају неколико месеци, након чега они нестају“, објаснио је он.  

У Русији тренутно 17 научних института развија 26 варијаната вакцина против вируса корона.

Светска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију новог вируса корона, ковид 19, за пандемију. Према последњим подацима, у свету је до данас заражено више од 16,9 милиона људи, од чега је више од 663 хиљаде умрло. У Русији је до сада забележено 828.990 случајева заразе вирусом корона, од којих је 13.673 умрло.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала