Руско министарство: Украјинска протестна нота враћена без разматрања

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство спољних послова Русије је потврдило да је примило протестну ноту Кијева у вези са парадом руске морнарице на Црном мору и саопштило да је нота враћена украјинској страни без разматрања.

Коментаришући за Спутњик извештаје медија да је Украјина упутила протестну ноту, Министарство спољних послова навело је да су „видели ту изјаву Министарства спољних послова Украјине“.

„Поменута нота званично је стигла на нашу адресу. У складу са устаљеном праксом, вратили смо је украјинској страни без разматрања, због чињенице да Руска Федерација, као суверена држава, има право да организује параде, прославе и друге догађаје на својој територији по сопственом нахођењу, без координације са другим државама“, истакло је Министарство.

„Колегама у Кијеву препоручили бисмо да се ослободе илузија и навикну на идеју да су Република Крим и град Севастопољ неотуђиви део Руске Федерације. Овај избор направили су становници Крима 2014. године“, закључило је Министарство спољних послова Русије.

Руски морнари прославили су у недељу, 26. јула, Дан руске морнарице парадама у свим већим базама флоте – од Петропавловска Камчатског до Балтијска. Поморске параде одржане су у базама флота и флотила у Санкт Петербургу, Североморску, Балтијску, Севастопољу, Каспијску, Владивостоку и сиријском Тартусу.

Крим је поново ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача у Републици Криму и 95,6 одсто гласача у Севастопољу. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала