Стефан, Павле, Вукан, Алиса, Алексеј: Ударна вест из једног лифта — јача од свих других

© Sputnik / Сенка МилошЗграда у Булевару деспота Стефана 68б
Зграда у Булевару деспота Стефана 68б - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Док смо обасути црним вестима због короне, у једном београдском солитеру броји се — нови живот. Зграду у Булевару деспота Стефана 68б у време короне погодио је беби бум — рођено је петоро деце од априла.

У овој, по много чему необичној згради, која и званично носи епитет најуређеније у престоници, информације из солитера свакодневно се читају у лифтовима.

© Sputnik / Сенка МилошУдарна вест у лифту - у зграду стигла три нова станара, Стефан, Павле и Вукан.
Стефан, Павле, Вукан, Алиса, Алексеј: Ударна вест из једног лифта — јача од свих других - Sputnik Србија
Ударна вест у лифту - у зграду стигла три нова станара, Стефан, Павле и Вукан.

После пет месеци обавештења о хигијени, превентиви, понашању у заједничком простору у време пандемије, прошле недеље у лифту је осванула ударна вест — стигле су нове комшије — Стефан, Павле и Вукан.

Ударна вест у лифту необичне београдске зграде

Вест је разбила суморне разговоре у згради у којој је добар део старијих комшија у изолацији. Свима је тешко, али само ми знамо колико је тешко ширити породицу у време пандемије, каже Стефанов отац Душан Стојановић.

© Фото : Спутњику уступио Душан СтојановићСтефан Стојановић, један од пет најмлађих станара зграде у Булевару деспота Стефана.
Стефан, Павле, Вукан, Алиса, Алексеј: Ударна вест из једног лифта — јача од свих других - Sputnik Србија
Стефан Стојановић, један од пет најмлађих станара зграде у Булевару деспота Стефана.

„Када је вирус стигао у Србију, приватна клиника на којој је супруга одржавала трудноћу је стопирала прегледе, у кући смо имали и онколошког пацијента, тако да смо морали да будемо јако опрезни, старије дете нисмо слали у вртић, ја сам радио од куће. Изборили смо се некако, а пошто је корона ушла и у болницу Народни фронт, Стефан је стигао кући већ након три дана, иако је рођен царским резом“, прича нам тата Душан.

Он додаје да је његова супруга Лела, иначе инжењер саобраћаја, највећи херој, јер је издржала да не изађе из куће неколико месеци. Није дозволила да јој хормони појачају страх. Стефан ужива у мамином млеку, а кад прими прву вакцину, видеће како изгледа спољни свет.

© Фото : Спутњику уступио Душан СтојановићСтефану се највише обрадовао старији брат Урош.
Стефан, Павле, Вукан, Алиса, Алексеј: Ударна вест из једног лифта — јача од свих других - Sputnik Србија
Стефану се највише обрадовао старији брат Урош.

„Размишљамо о путовању, али све је неизвесно, тренутно је неизводљиво чак и да се оде у неку бању, јер и тамо се проширио вирус, Сокобања је ковид болница. Где год смо хтели да одемо, план је пропао, тако да остајемо овде или идемо код бабе и деде на Златар, кад мало ојачамо“, каже тата Душан.

Стигла вест о Алексеју из Русије

Неколико сати после нашег разговора са Стефановим татом, у лифтовима у Булевару деспота Стефана 68б осванула је нова вест. У зграду из једног београдског породилишта стиже и девојчица — Алиса, али и пета беба рођена у време короне, дечак који у време пласирања вести у лифту још није имао име, али сада га има.

© Sputnik / Сенка МилошНова ударна вест - стиже и Алиса, прва девојчица рођена у време корене, али и дечак који је добио име Алексеј.
Стефан, Павле, Вукан, Алиса, Алексеј: Ударна вест из једног лифта — јача од свих других - Sputnik Србија
Нова ударна вест - стиже и Алиса, прва девојчица рођена у време корене, али и дечак који је добио име Алексеј.

„Одлучили смо да се зове Алексеј, да би име било и српско и руско, нашли смо компромис. Иако није било планирано, породила сам се у Москви“, прича нам телефоном из Москве Јелена Звездановић Лобанова, која са супругом Микхаилом живи у београдској згради из које стижу најбоље вести.

„Почела је изолација због вируса корона, обустављен је међународни авио-саобраћај, тако да смо остали овде у Москви. Иначе, у плану је било да се вратимо за Београд, да се ту породим. Моји још нису видели бебу, али таква је ситуација. Нико се није надао да ће се ово десити, ова корона нас је просто изненадила“, каже Јелена Лобанова.

© Фото : Спутњику уступила Јелена Звездановић ЛобановАлексеј Лобанов - Београђанин који се због епидемије коронавируса уместо у Београду, родио у Москви.
Стефан, Павле, Вукан, Алиса, Алексеј: Ударна вест из једног лифта — јача од свих других - Sputnik Србија
Алексеј Лобанов - Београђанин који се због епидемије коронавируса уместо у Београду, родио у Москви.

Она је научни сарадник у Институту друштвених наука у Београду, а порођај је затекао у истраживачком боравку у главном граду Русије. Микхаил је доцент на Универзитету Ломоносов, а ради и у Московској школи економије, која сарађује са њеним Институтом.

„Овде су људи и цело друштво под великим притиском због короне, али имала сам пуно среће, породила сам се у Централној клиничкој болници, такозваној Кремљевској болници, једној од најбољих у Русији. Презадовољна сам условима, здравствени систем је на таквом нивоу да ми о томе једноставно можемо само да сањамо“, каже нам Јелена, уз упозорење да имамо свега неколико минута за разговор, јер очекује да јој донесу бебу да је подоји.

© Фото : Спутњику уступила Јелена Звездановић ЛобановПородица Лобанов живи на релацији Београд - Москва, али је њихова база ипак Београд. Алексеј има шест и по година старију сестру Татјану.
Стефан, Павле, Вукан, Алиса, Алексеј: Ударна вест из једног лифта — јача од свих других - Sputnik Србија
Породица Лобанов живи на релацији Београд - Москва, али је њихова база ипак Београд. Алексеј има шест и по година старију сестру Татјану.

Каже нам још само да ће Алексеј живети и у Москви и у Београду, где ће се на теренима иза солитера играти са вршњацима из доба короне — Стефаном, Павлом, Вуканом и Алисом.

Стижу поклони од комшија

Све бебе од својих комшија добиће поклоне, јер имају срећу да им је дом једна од најлепше уређених, а сигурно и најорганизованија зграда у Београду. Поклони за децу стижу и током новогодишњих празника и пред полазак у школу.

© Фото : Спутњику уступила стамбена заједницаУ згради у Булевару деспота Стефана 68б сви непрекидно раде на дезинфекцији, а акцију предводи управница Биљана Вукосављевић.
Стефан, Павле, Вукан, Алиса, Алексеј: Ударна вест из једног лифта — јача од свих других - Sputnik Србија
У згради у Булевару деспота Стефана 68б сви непрекидно раде на дезинфекцији, а акцију предводи управница Биљана Вукосављевић.

Великој породици која живи у 156 станова на располагању су библиотека и летњи биоскоп на крову, који је у време короне и шеталиште под строгим надзором управнице зграде Биљане Вукосављевић, јер сви морају да се придржавају мера заштите.

Њена посвећеност и добра воља, кажу нам станари, не може никога да остави равнодушним, па се сви радо одазивају хуманитарним акцијама које организује, било да је реч о помоћи другим комшијама или куповини клима-уређаја за београдска породилишта.

© Фото : Спутњику уступила стамбена заједницаУвек спремни да заједно помогну другима - новац за две климе за једно београдско породилиште станари су скупили за само два дана.
Стефан, Павле, Вукан, Алиса, Алексеј: Ударна вест из једног лифта — јача од свих других - Sputnik Србија
Увек спремни да заједно помогну другима - новац за две климе за једно београдско породилиште станари су скупили за само два дана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала