Ђукановић: До задњег даха ћу се борити за Црногорску православну цркву

© AP Photo / Risto BozovicПредседник Црне Горе Мило Ђукановић
Председник Црне Горе Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је у интервјуу „Првој“ ТВ да ће се до задњег даха борити за обнову Црногорске православне цркве. Оценио је и да је СПЦ адут из рукава Москве и Београда, како би се поновило оно што није успело на дан избора пре четири године.

Верује да ће епидемија вируса корона бити наредног месеца под контролом, те да не размишља о одгађању избора.

СПЦ је руски и српски адут из рукава за репризу 2016. године

„Црногорска црква је нестала након нестанка црногорске државе, црногорска држава се обновила 2006. Логично је данас размишљање како објединити све православне вернике“, оцијенио је Ђукановић.

„Ова држава сматра да располаже обимном документацијом која говори да је значајна имовина настала до 1918. године, изграђена из буџета или прилозима, а која има културно-историјска својства, морала бити државна. Па је на крајње сумњив начин у катастар уписана на имена неких приватних или јавних лица. Не желимо ниједну чашу која је туђа, али нећемо препустити нешто што је наше“, поручио је Ђукановић.

Он је казао да СПЦ не верује у своју аргументацију. Јер да су сигурни у њу, пристали би да независна судска инстанца дође до јасне оцене о томе чија је то имовина, казао је Ђукановић.

Додао је да је убеђен да је СПЦ у почетку кренула са идејом да одбрани светиње од државе којој та добра припадају, али да су се сада појавили други заинтересовани.

„То су адресе које су биле активне и на изборима 2016, а сада су се те две адресе нашле на истом послу, па су те две адресе сада нашле да понове оно из 2016. године.“

„Свесни су да то не могу да ураде са истим играчима, односно просрпским и проруским партијама и извукли су цркву као последњи адут из рукава. Због тога је врх СПЦ багателисао добре понуде са црногорских адреса, јер је сада инструисан од ових адреса како би се променила власт. А када се то деси, онда нема ни Црне Горе. СПЦ служи антицрногорским интересима и покушава да се стави у улогу некога ко је надређен Црној Гори“, казао је Ђукановић.

СПЦ може да буде само равноправна са осталим верским заједницама и ни зарез више од тога, рекао је Ђукановић.

Говорећи о формулацији „лудачки покрет“, који је раније употребио за масовне литије широм Црне Горе, Ђукановић је казао да не зна како би (другачије) назвао оне који руше државу којој живе и који руше свој дом.

„Врло ћу уверено, до задњег даха, радити на обнови Црногорске православне цркве“, поручио је Ђукановић.

Додао је да не размишља о одлагању избора, а да је епидемија дефинитивно предизборна тема.

„Видећемо колико ће она бити постизборна тема, јер немамо наговештај да ћемо у догледно време добити адекватну терапију“, казао је Ђукановић.

„Епидемија ће делимично и одређивати однос грађана према изборима, али ћу се потрудити да то питање не политизирамо. Сви морамо учинити све да је што пре сузбијемо, верујем да ћемо наредног месеца имати пуну контролу и зато не размишљам о позивима да се одгоде избори“, казао је Ђукановић.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала