ЕУ поручује: Споразум Београда и Приштине када се обе стране договоре

© Sputnik / // REUTERS, Yves HermanЗаставе ЕУ исред седишта ЕУ у Бриселу
Заставе ЕУ исред седишта ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је да ће свеобухватни и првнообавезујући споразум о нормализацији односа Београда и Приштине „бити готов“ и „потписан“ онога тренутка када се обе стране договоре о свим отвореним питањима и договоре да је могуће наставити нормализацију у оквиру потписаног споразума.

Када је реч о било каквом нацрту могућег споразума и ко је задужен за састављање тог документа у ЕУ – високи представник, специјални представник или земље-чланице, Петер Стано је рекао да се на папир ставља „све што се договори током састанака“.

„Усред смо процеса који траје и у овом тренутку, на експертском нивоу. Разговора се о одређеним темама, а на ЕУ није да коментарише ко је шта рекао, ко износи које папире или саставља нацрте. ЕУ олакшава процес тако што ствара простор за обе стране да се договоре о свим отвореним питањима, а шта год се договори, стави се на папир“, рекао је Стано.

Петер Стано додаје да ЕУ као посредник у дијалогу неће улазити у сваки појединачни корак који се догађа током процеса разговора, нити прејудицирати његов исход.

„У питању је процес који се води на највишем нивоу и биће настављен у септембру. У међувремену, имамо састанке експерата и не желимо да коментаришемо све што се током процеса појави у медијима или кажу политичари“, наводи Стано.

Додаје да су на дневном реду данашњег састанка експерата две теме – нестали и економска питања.

Портпарол ЕУ подсећа да је дијалог настављен након 20 месеци паузе и да је основна жеља ЕУ да доведе обе стране до договора о заједнички прихватљивим решењима за сва питања, како би нормализовали односе и то финализовали кроз свеобухватни споразум.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала