Награде храбрим новинарима: Објављени победници конкурса РТ-а /видео/

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаВручение Международной премии в память о журналисте Халеде аль-Хатыбе
Вручение Международной премии в память о журналисте Халеде аль-Хатыбе - Sputnik Србија
Пратите нас
Награде се сваке године додељују на годишњицу смрти новинара РТ-а Халида ел Хатиба настрадалог у Сирији.

РТ је прогласио победнике овогодишњег међународног такмичења „Халид ел Хатиб меморијал авордс 2020“ које "награђује најбоље новинаре који извештавају из конфликтних зона".

Како је објаснила водитељка РТ Арабије Маја Мана, иако је ковид 19 „отказао“ њихове планове за комеморацију, није могао да заустави традицију да се одаје почаст  храбрим новинарима који и даље ризикују своје животе да би нам пренели истину.

Прво такмичење одржано у 2018. години, назив је добило по Халид ел Хатибу 25-годишњем новинару РТ Арабије који је убијен гранатама Даеша у Сирији 2017. године.

Како је Мана истакла, конкурс је расписан не само у његову част, већ и да бисмо запамтили да је „управо сада много новинара у конфликтним областима ризикујући живот да би пренели истину ".

"Захваљујемо вам на храбрости и жртвама", додала је.

  • Овогодишњи победник у категорији „Најбоље видео новинарство из конфликтне зоне: кратка форма“ је Мухамед Али (Сирија).

     Репортажа о ситуацији у сиријској провинцији Идлиб.

  • Прво место у категорији „Најбоље видео новинарство из конфликтне зоне: дуга форма“ припало је Александру Коневичу (Русија).

    Серија репортажа о напорима руских оружаних снага у Сирији

  • Награду за најбољу текстуалну репортажу из конфликтне зоне освојио је  Ручи Кумар (Индија).

   Репортажа о депортацији авганистанских избеглица из Ирана.

Халид ел Хатиб, коме је посвећен конкурс у својим репортажама извештавао је о сукобима између владиних снага Сирије и терориста. 

Председник Русије Владимир Путин потписао је указ о посмртној додели медаље „За храброст“, која је уручена његовој породици на првој церемонији конкурса „Халид ел Хатиб меморијал авордс“ 2018. године.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала