Председник општине Прешево писао Хотију: Укључите и нас у преговоре

© AP Photo / SASA DJORDJEVICСпоменик терористима ОВПБМ у Прешеву 16. јануара 2013.
Споменик терористима ОВПБМ у Прешеву 16. јануара 2013. - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник општине Прешево Шћиприм Арифи затражио је од косовског премијера Авудулаха Хотија да се тзв. Прешевска долина укључи у дневни ред преговора Београда и Приштине у Бриселу и да их не заобилази.

Арифи је путем Фејсбук поста подсетио Хотија да је у свом наступу у косовском парламенту, када је објашњавао платформу за преговоре с Београдом рекао да нико не треба да се осећа узнемирено и занемарено. Он, међутим, додаје да се и Албанци из Прешева осећају опет заборављено и још више занемарено, јер, како каже, нису чули ни реч у Хотијевој политичкој платформи за Албанце из долине Прешева.

„Ни реч! Ако Албанци Прешевске долине нису укључени у овај „свеобухватни“ споразум, тада директно заобилазите Прешевску долину. Објасните, хоћете ли их заобићи или ћете их интегрисати у коначни споразум са Београдом?! Албанци у Прешевској долини су злостављани и дискриминисани и пре и после рата ОВК! Српска мањина у Републици Косово је привилегована и пре и после рата, и чак је саставни део Устава Републике Косово. Молимо вас да док постављате своју политичку платформу за преговоре и коначни споразум са Републиком Србијом, да у своју платформу укључите Прешевску долину и да за столом у Бриселу објасните наше проблеме који су присутни деценијама,“ написао је Арифи косовском премијеру.

Арифи додаје да ако Прешевска долина не буде саставни део националне стратегије Косова, онда се заувек удаљава од  косовског националног пројекта.

„С тим у вези Источно Косово више не постоји. Овим нас остављате на милост и немилост Србији. Овим рушите 100 година националне политике. Премијеру, ви ћете сносити политичку, моралну и националну одговорност заједно са свима онима који вас подржавају на том путу преговора у Бриселу“, навео је Арифи а пренела је РТВ Прешева.цом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала