Путин и председник Кипра разговарали о ситуацији у Источном Средоземљу

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин током телефонског разговора са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом
Председник Русије Владимир Путин током телефонског разговора са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом  - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин и председник Кипра Никос Анастасијадис разговарали су телефоном о ситуацији у источном делу Средоземља и перспективама за решавање кипарског питања, саопштио је Кремљ.

У саопштењу се наводи да је разговор одржан на иницијативу кипарске стране.

„Такође су размотрена регионална питања, укључујући ситуацију у Источном Средоземљу и изгледи за решавање кипарског питања“, наводи се у саопштењу.

Двојица лидера нагласили су потребу за побољшањем правног оквира у финансијској и инвестиционој области, додаје прес-служба Кремља.

„Истакнуто је узајамно интересовање за даље јачање трговинских, економских и хуманитарних веза између двеју земаља“, закључује се у саопштењу.

Кипар је дефакто подељен од 1974. године након турске војне инвазије, која је била одговор на покушај државног удара на Кипру који је извршила грчка војска. У ноћи 21. јула 1974. године, турске оружане снаге упале су на север Кипра и заузеле 37 одсто територије земље. На окупираним територијама 1983. године је проглашена Турска Република Северни Кипар, коју је признала само Турска.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала